
2008 yılında başlayan sendikalaşma sonucunda, Düzce’de ve Sefaköy’de toplam 41 işçi işten atılmıştı. İşçilerin mücadelesi sonucunda DESA patronu Deri-İş sendikası ile 2009 yılında bir protokol imzalamıştı. Ancak protokolün yükümlülüklerini yerine getirmeyen patron, sendikalaşmak isteyen işçilere yönelik baskılarını sürdürmüştü. En son Düzce’de 28 Ocak 2011 tarihinde 2 işçi işten atılmıştı.
Basın açıklamasını yapan Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi, 2008 yılından bu yana DESA patronunun işçilerin sendikalaşması karşısında düşmanca bir tutum sürdürdüğünü dile getirdi. Güvencesiz ve kuralsız çalışmaya karşı sendikaları ortak mücadeleye çağıran Servi, Çorlu’da Grup Suni Deri’de, Petrol-İş’in örgütlendiği Polyplex’de, Bericap’ta, Hava-İş’in örgütlendiği Sabiha Gökçen Havalimanı’nda, PTT’de, Ontex’te işçilerin güvencesizliğe ve kuralsız çalıştırmaya karşı direndiklerini belirtti. Ayrıca Tuzla’da yeni başlayan Kampana Deri direnişini de duyurdu.
Servi’den sonra sözü alan KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar ise, “Önümüz 1 Mayıs, bütün direnişte olan işyerlerinin önünü 1 Mayıs alanlarına dönüştürmeliyiz. 1 Mayıs’ta en yüksek perdeden taleplerimizi, mücadele azmimizi ortaya koymalıyız” dedi ve “Gelecek işçi ve emekçilerin kolları üzerinde yükselecektir” sözleri ile konuşmasını bitirdi.
DİSK Örgütlenme Sekreteri Ali Rıza Küçükosmanoğlu ve Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak’ın konuşmaları sonrasında İstiklal Caddesi’nde bulunan DESA mağazası önüne doğru yürüyüşe geçildi. Yürüyüş sırasında sık sık şu sloganlar haykırıldı; “DESA’ya Sendika Girecek Başka Yolu Yok!”, “Güvenceli Yaşam, Güvenceli İş İstiyoruz!”, “Köle Değil İşçiyiz, Direneceğiz!”, “Yandaş Sendika İstemiyoruz!”, “Birleşe Birleşe Kazanacağız!”, “Kampana İşçisi Yalnız Değildir!”, “Ontex İşçisi Yalnız Değildir!”
DESA mağazasının önüne gelen işçiler DESA patronunu ıslıklar ve zılgıtlarla protesto ettiler. Mağaza önünde konuşma yapan Servi, “Buradan DESA müşterilerine bir çağrıda bulunuyoruz, emeğe saygılı olmayan, kamuoyunda demokrat, müşterisine güler yüzlü gözüken ancak işçisine karşı despot bir tutum alan DESA’dan ürün almayarak protesto etmelerini istiyoruz” dedi. İşçiler coşkuyla “DESA’ya boykot” diye haykırdılar. Servi konuşmasını bitirdikten sonra işçiler tekrardan Taksim Meydanı’na kadar sloganlar atarak yürüyüşe geçtiler. Eylem burada sona erdi.