
DİSK’e bağlı Sosyal-İş sendikası ile Metro Gross Market yönetimi arasında sürdürülen dördüncü dönem toplu iş sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca, sendika 7 Haziran günü grev kararı aldı. 17 Ocaktan bu yana sürdürülen görüşmelerde 40 madde üzerinde anlaşma sağlanırken, ücret ve sosyal hakların arttırılması ve kasalarda uygulanan BART sisteminin kaldırılmasını içeren 10 madde üzerine anlaşma sağlanamadı. Metro marketlerde uygulanan bir bilgisayar programı olan BART sistemi ile Metro çalışanlarının ne zaman işbaşı yapıp ne zaman mesaiyi bitirecekleri belirleniyor. İş yoğunluğuna göre işçilerin mesai saatini belirleyen bu program aynı zamanda Metro çalışanlarının yaşam düzenlerini ve sosyal hayatlarını da mahvediyor. Metro çalışanları ücret artışının yanı sıra, insani ve kurallı bir çalışma düzeni de talep ediyorlar.
9 Haziranda İstanbul, İzmir, Ankara, Konya ve Gaziantep mağazalarında grev kararı işyerlerine asıldı. Sendika %15 ücret artışı talep ederken, taban ücretinin 880 TL olarak belirlenmesini ve sosyal haklarda yıllık %20 oranında artış yapılmasını istiyor. Metro işvereni ise birinci altı ay için ortalama %4,3’e denk gelen bir artış yapmayı ve brüt ücreti 810 TL’ye çekmeyi, ikinci altı ay için enflasyon oranında zam yapmayı ve sonrasında taban ücreti 850 TL’ye çekmeyi teklif ediyor.
İstanbul Güneşli mağazasında grev kararını asan Sosyal-İş Genel Başkanı Metin Ebetürk şunları söyledi: “Sendikamız toplu iş sözleşmesi sürecinin masa başında sonuçlanması temennisindedir. Ancak Metro işvereni, haklı taleplerimize yanıt vermediği takdirde, Sosyal-İş sendikası ve sendikamız üyesi Metro işçileri, grev kararını uygulamaya koymaktan çekinmeyecektir. Taleplerimiz çok açık ve nettir. İnsanca bir çalışma düzeni ve insanca yaşayacak bir ücret istiyoruz.”
Metro’da toplu iş sözleşmesi 3 bine yakın işçiyi ilgilendiriyor. Grev kararının ilan edilmesiyle 60 günlük yasal süreç başlamış bulunuyor. Bu süre içerisinde anlaşılamadığı takdirde alınan grev kararının uygulanması gündeme gelecek.