
15-16 Haziran Genel Direnişi üzerine Kıraç’ta bir etkinlik yaptık. Etkinlikte derneğimizin hazırladığı belgeseli izledik. Belgeseli izlemeye birçok sektörden işçi arkadaşımız katıldı. Belgeselde, 15-16 Haziran Genel Direnişine giden süreç ve o iki büyük gün anlatılıyor.
Türkiye’de 1923-1950 yılları arasında, tek partili CHP rejimi işçilere hiçbir hak tanımıyordu. 1950 ve 1960 yıllarında ise işçi dostu gibi görünmeye çalışan Demokrat Parti işçi ve emekçilerin hakları için bir iyileşmeye gitmemişti. 1960’lara gelindiğinde işçiler üstlerindeki o karanlık perdeyi yavaş yavaş kaldırıp grev ve toplu iş sözleşmesi hakları için mücadeleye başladılar. İlk olarak 1963’te Kavel direnişinin başarıya ulaşmasıyla grev ve toplu sözleşme hakkının yolu açıldı. Daha sonrasında 1967 yılında Kemal Türkler’in de içinde bulunduğu mücadeleci işçi önderleri DİSK’i kurdu. Mücadeleci sınıf sendikacılığı anlayışına sahip DİSK, 1970’te patronlar için bir tehlike olarak görülmüş ve kapatılmak istenmişti. Bu kararın ardından işçiler hem haklarına hem de sendikalarına sahip çıkmak için 15-16 Haziranda sokaklara akmışlardı. DİSK, 17 Haziranda eylem kararı almasına rağmen işçiler 15 Haziranda iş bırakmış, kent merkezlerine yönelmişlerdi. Patronlar ve hükümet, polisi ve askeri işçilerin üzerine salmasına rağmen işçiler yürümeye devam etmişlerdi. Sendikaların çağrısıyla evlerine dönen işçiler, 16 Haziran günü daha geniş bir katılımla eyleme devam ettiler. İstanbul tam bir mücadele alanına dönmüştü. Kent merkezlerinde birleşmeye çalışan işçileri yine kolluk kuvvetleri engellemeye çalışmış, vapur seferleri iptal edilmiş, köprüler kaldırılmıştı. İşçilerin gücünden korkan patronlar sıkıyönetim ilan etmişlerdi. Çıkan çatışmalarda 3 işçi hayatını kaybetti. Ama işçilerin mücadelesi sonucunda yasa geri çekilmişti, işçiler kazanmıştı.
15-16 Haziran Genel Direnişi bizlere bırakılan bir mirastır, bu mirasa sahip çıkmalıyız. Mücadele tarihimizi unutmamalıyız. İşte UİD-DER de bunu yapıyor ve bizlere mücadele tarihimizi unutturmuyor. Belgesel sayesinde mücadele tarihimiz hakkında sohbet ettik ve şimdi neler yapabileceğimiz üzerinde durduk. UİD-DER’e teşekkürler.