
Türk-İş yönetiminin sendikal sorunları çözecek anlayış, enerji ve inançtan yoksun olduğunu söyleyen Hava-İş, Petrol-İş, TÜMTİS, Tek Gıda-İş, Basın-İş, Tez Koop-İş, Belediye-İş, TGS, Kristal-İş ve Deri-İş’ten oluşan on sendika, Taksim tramvay durağında yapılan basın açıklamasıyla yeni bir sendikal hareket için bir araya geldiklerini ve güç birliği oluşturduklarını deklare ettiler. Basın açıklamasına direnişteki Ontex, Kampana, PTT taşeron, Burger King Çağrı Merkezi işçileri de katıldılar. Legrand’da iki kadın direnişçinin polis tarafından gözaltına alınması basın açıklaması sonrasında yapılan duyuru ile kınandı, direnişçi Legrand işçilerinin derhal serbest bırakılması istendi.
Türk-İş üyesi on sendikanın genel başkanları adına basın açıklamasını Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin gerçekleştirdi. Türk-İş yönetiminin işçilerden uzaklaşarak, sınıftan yükselen dayanışma ve mücadele çağrılarına arkasını döndüğünü belirten Ayçin, öncelikli hedeflerinin Türk-İş’i güçlü, mücadeleci, demokratik bir yapıya kavuşturmak olduğunu belirtti. On muhalif sendikanın oluşturdukları platformun ilke ve hedeflerini de açıklayan Ayçin, neo-liberalizme karşı sınıf birliği ve dayanışmasını sağlayacaklarını, demokrasiyi ülkede, işyerlerinde ve sendikalarda savunacaklarını, partiler üstü anlayışı yıkarak emek odaklı güçlü bir temsil sağlayacaklarını açıkladı.
Platformu sadece işçi sendikalarıyla sınırlı görmediklerini açıklayan Ayçin, kamu çalışanları sendikalarıyla, meslek odalarıyla ve emeğin hakkı için mücadele veren tüm oluşumlarla dayanışma ve ortak mücadele içinde bulunmayı istediklerini açıkladı. Ayçin ayrıca memur ya da işçi ayrımı yapmaksızın sendikal yapıları ortak-birleşik bir yapıya kavuşturmak için çabalayacaklarını söyledi.
Cesur, öncü ve mücadeleci bir sendikal hareket için değişimin gerekli olduğunu söyleyen Ayçin, tabandan yukarı doğru başlattıkları yürüyüşü, on sendikayla sınırlı görmediklerini, ortak mücadeleyi güçlendirecek tüm örgütlere açık olduklarını belirtti.
Basın açıklamasının ardından Taksim Hill Otel’de sohbet gerçekleştirildi. Soruları yanıtlayan Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Türk-İş içinde alternatif olduklarını ve yönetime talip olduklarını belirtti. Dayanışma, değişim ve demokrasiden oluşan üç temel ilkeyi savunacaklarını dile getiren Öztaşkın, Türk-İş yönetiminin bugünden itibaren oluşumu bölmek veya gelişmesini durdurmak için hareket edeceğini, fakat kendilerinin bu oluşumu büyütmek için çalışacaklarını söyledi. Öztaşkın, on sendika olarak aldıkları her kararı Türk-İş yönetimine sunacaklarını, yönetimin sahip çıkmaması durumunda kendilerinin ortak hareket edeceklerini ifade etti. Siyasi partilere eşit mesafede olacaklarını belirten Öztaşkın, bu mesafeyi partilerin emeğe olan yaklaşımının belirleyeceğini söyledi. İleriki günlerde çalışma programlarını açıklayacaklarını, anayasa tartışmalarına da aktif olarak müdahil olacaklarını belirtti. Sohbet bölümünde oluşumun umut ışığı olacağına vurgu yapan konuşmaların yanı sıra, sendikalarda tartışılmadan, genel başkanlar düzeyinde yapılan böylesi oluşumların yetersiz olacağı yorumları da yapıldı.