
misir1jul.jpg [1]

Geçtiğimiz Salı ve Çarşamba günü Mübarek’i devirme mücadelesinde hayatlarını kaybedenlerin aileleri, katillerin ve sorumluların yargılanmasını ve cezalandırılmasını talep ettiler. Ancak polis ve asker göstericilere vahşice saldırdı. Bu zulmü kınamak ve aynı talebi yükseltmek üzere 1 Temmuz Cuma günü on binlerce işçi ve genç sokaklara çıktı. Kahire’de, İskenderiye’de, İsmailiye’de, Süveyş’te ve daha birçok bölgede işçiler ve gençler sokaklara çıkarak bir araya geldiler. Göstericilerden bazıları Corniche yolunu kapattı ve polis, asker baskısına son verilmesini istedi; sanayi kenti olan Süveyş’te de yüzlerce protestocu Arbaeen Meydanı’nda devrik lider Hüsnü Mübarek’in yargılanmasını istedi.
misir1jul2.jpg [2]

Protesto gösterisinde “Tantawi Mübarek’tir”, “Askeri Konsey ve Polis İstifa”, “İkinci Devrim, Yeni Devrim”, “Tüm Sorumlular ve Suçlular Yargılansın!” sloganlarını haykırdılar. İçişleri Bakanlığına doğru yürüyen kitleler ölenlerin yakınları için “adalet istiyoruz” dediler.
Aynı zamanda işçiler ve emekçiler grev ve direnişlerle de seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Süveyş bölgesinde işçilerin grevleri devam ediyor. Süveyş Kanalı elektrik idaresinde çalışan işçiler grevdeler. Tawfik liman bölgesinde elektrikleri keserek hizmet vermediler. İşçiler %40 ücret artışı, %7 ikramiye, yemek ödeneklerinin artırılmasını ve şirketin CEO’sunun da değiştirilmesini istiyorlar. Quena bölgesinde de sağlık işçileri sağlık bakanlığı önünde oturma eylemi düzenliyor. Sağlık çalışanları iş güvencesi ve daha yüksek ücret talep ediyorlar.
Askeri Konsey greve çıkan işçilerin önderlerini üretimi engelledikleri gerekçesiyle gözaltına alıyor. 6 Haziranda petrol işletmesinde çalışan 200 işçi enerji bakanlığı önünde oturma eylemi yaptı. Ancak işçilerin protestosuna tahammül edemeyen Askeri Konsey beş kişiyi gözaltına aldı. Bu kişileri mahkeme önüne çıkartmayan Askeri Konsey işçilerin gözaltı süresini keyfi olarak bir yıla kadar uzattı. Askeri Konsey aynı zamanda protesto eylemi yapmak isteyen işçilerin önünü kesmek için her işçiye protestoların yasak olduğunu ve buna cesaret edenlerin cezalandırılacağını belirten mektuplar gönderiyor. İşçiler ya tutuklanıyor ya da yüksek para cezası uygulanıyor. Ama buna rağmen Mısırlı işçiler seslerini yükseltmeye devam ediyorlar.
Bir araştırmaya göre 2011 başından bu yana işçiler daha iyi ücret ve yaşam koşulları talebiyle 338 oturma eylemi, 158 grev, 259 miting, 161 protesto gösterisi yaptı. 11 bin 77 işçi işten çıkarıldı, 22 işçi tutuklandı ve askeri mahkemede yargılandı. 12 işçi zor yaşam koşullarına dayanamadıkları için intihar etti. İşçilerin talepleri daha iyi ücret, işsizliğin önlenmesi, daha fazla özgürlük ve demokratik taleplerinin karşılanmasıdır.
Mübarek’i deviren kitleler, Askeri Konseyin de istemlerine cevap vermediğini görmeye başladılar. Aslında Mübarek rejimi, Askeri Konsey maskesiyle halen yerinde duruyor. Bu kez dillendirilen devrim, işçileri iktidara taşıyacak bir devrim olmalıdır.