
İŞKUR’a kayıt yaptırın: İŞKUR, işsizlere ilk olarak kendilerini kayıt yaptırmayı öğütlüyor. Fakat hemen ardından bizle yetinmeyin diyerek daha baştan kendi başınızın çaresine bakın diyor.
Eşe dosta not bırakın: Elbette eşi dostu görebilirsek. Üstelik birçok eş ve dostun kendisi işsiz. Kiminin oğlu, kimin kardeşi, kiminin babası aylardır iş arıyor. İŞKUR’un eş dosttan kastı bakan, milletvekili, müdür vb. olsa gerek.
Günde 5 ila 8 başvuru yapın: Günde 5 ila 8 başvuruyu gerçekleştirecek yol parasını bir işsiz nereden bulacak hiç düşünüyor mu İŞKUR? Sonra sanki her fabrika işçi arıyormuş gibi günde 8 başvuru yapın demek de ne oluyor?
Esnek olun: İŞKUR esnek olun diye öğüt veriyor iş arayanlara. Maaş, ikramiye, sosyal yardım konularında katı kurallarınız olmasın, esnek olun diyor. Düşük maaşa razı olun, mesailere kalın, ikramiye vs. istemeyin, esnek olun. Yani uysal, sessiz olun ve şartlara boyun eğin demek istiyor. Esnek olmazsanız iş bulamazsınız diyor.
Sabırlı olun: İŞKUR diyor ki günde 20-30 telefon görüşmesi yapmak cesaretinizi kırmasın, sabırlı olun. Bir evet yanıtını alıncaya kadar yılmayın. Halen mi iş bulamadınız o halde:
İyi izlenim bırakın: Kendinize çekidüzen verin. Suratınızı asmayın. İş aramaya şık elbiselerle gidin. Uzun zamandır işsiz kalmanıza aldırmadan, neşeli olun, görüşmede dostça davranın, karşınızdaki kişinin gözlerinin içine bakın. Aslında sırıtın, mutlu olun, cicili bicili olun diyor.
İŞKUR iş bulmak için daha ne diyor: Teşekkür edin! Neden acaba. Onca masraf, yol ve zaman kaybı üstüne bir de teşekkür mü edelim, çok ilginç. Fakat öneriler İŞKUR’dan. O da biliyor ki işsizler bir ay, beş ay, hatta bir yıl zor iş bulacaklar. İsyan etmeyelim, kızıp sinirlenmeyelim diye yumuşak başlı olup bir de teşekkür edelim istiyor patronlara.
Demek ki iş bulmak çok zor ve uzun uğraşlar gerektiriyor. Neden iş bulmak bu kadar zor? Neden bu kadar çok işsiz birikti? Bu sorunun cevabı kolay, çünkü patronlar işsizleri bir koz olarak kullanıyor. İşten atmaların önünde engeller yok, işçiler olarak çoğunlukla örgütsüzüz. Bir yandan iş aramaya devam ederken diğer yandan işsizliğin nedeninin patronlar ve onların kurduğu bu düzen olduğunu bilmeliyiz. Eğer işsizsek bu bireysel değil toplumsal bir sorun. İşsiz arkadaşlarımıza bir küçük öneri de bizden: İşsizliğe son vermek için var mısınız örgütlenmeye? Bunun için UİD-DER’i ziyaret etmek ve mücadele etmekten başka bir çaremiz yok.