
Sermaye çevreleri varlığını sürdürebilmek için sürekli büyümek ve rakiplerine fark atmak mecburiyetinde. Bunun yolu işçinin emeğini azami ölçüde sömürmekten, ürettiğine alabildiğine el koymaktan geçiyor. Bu amaçla ücretleri düşüren, iş güvenliği ve işçi sağlığı için gereken masraflardan kaçan, iş saatlerini ve emeklilik yaşını yükselten sermaye düzeni, yaşam koşullarını zorlaştırarak bütün dünyada işçilerin irili ufaklı eylemliliklerini tetikliyor.
- Brezilya’da stadyum tadilatında çalışan 1500 inşaat işçisi, inşaat sahasında bir patlamanın yaşanmasının ardından koşulların düzeltilmesi ve ücretlerin yükseltilmesi talebiyle 17 Ağustosta iş bıraktı.
- Sri Lanka’da Ağustos ayında enerji sektöründe çalışan on binlerce işçi greve gitti.
- Kazakistan’da binlerce petrol işçisi ücret artışı ve bağımsız sendikalar üzerindeki baskıların kaldırılması talebiyle yaklaşık 4 aydır grevdeler. Bu grev, katılan işçi sayısı, grevin süresi, grevcilerin maruz kaldığı baskılar ve talepler açısından Kazakistan’da 1990’ların başındaki madenci grevinden bu yana yaşanan en önemli grev.
- İşgal altındaki Batı Şeria’da 35 Filistinli taş ocağı işçisi Ağustosta greve gitti.
- Şili’de işçiler öğrencilerin gerçekleştirdiği kitlesel eylemlere iki kez genel grevle destek verdiler. Ayrıca ülke genelinde avukatlar artan iş yükünün hafifletilmesi ve ücretlerin arttırılması talebiyle 5 saatliğine greve gitti.
- Honduras’ta ülke genelinde devrik lider Zelaya yanlısı gösteriler ve grevler sürerken sağlık işçileri 4 aylık ödenmemiş ücretleri için Ağustos ayında grevdeydi.
- Ontario, Kanada’da Eylül ayında ücret ve diğer haklarda iyileştirme talebiyle okul destek hizmetlerinde çalışan sendikalı işçiler greve gitti.
- Ağustosun son günlerinde General Motors’un Brezilya’daki araba fabrikasında ücret artışı için bir günlük grev gerçekleşti. General Motors’un Hindistan’daki fabrikasında ise Mart ayında yüzlerce işçi ağır çalışma koşulları ve düşük ücretler nedeniyle 50 gün boyunca grev yapmıştı.
- ABD’de telekomünikasyon devi Verizon İletişim’de çalışan 45 bin işçi, şirketin yeni sözleşmede ücret ve sosyal hakları gerileten 100 kadar maddeyi dayatması üzerine Ağustosta greve çıktı. ABD’deki son yılların bu en büyük grevi 2 hafta sürdü.
- Güney Afrika, pek çok sektörden yüz binlerce işçinin grevleriyle sarsılıyor.
- İtalya’da on binlerce işçi, kemer sıkma uygulamalarına karşı 6 Eylülde genel greve gitti. Hava, kara ve deniz taşımacılığının durdurulduğu genel grevde, hastane işçileri, posta çalışanları ve banka memurları da greve katıldı.