
Ankara Numune Hastanesi önünde bir araya gelen SES üyesi işçiler, Sağlık Bakanlığı’nın 30 Temmuz 2011 tarihinde Döner Sermaye Yönetmeliğinde yaptığı değişiklikleri protesto etmek için 30 Eylül Cuma günü Sağlık Bakanlığı’na yürüdü. Saat 12.30’da toplanan sağlık emekçileri, meslek grupları arasında yaratılan eşitsizliklere, esnek ve güvencesiz çalıştırmaya, performans yönetmeliğine karşı tepkilerini dile getirerek konuşmalar ve sloganlarla yürüyüşe geçti. Yürüyüş esnasında sağlık emekçileri “Performans Sağlığa Zararlıdır”, “Herkese Eşit Parasız Sağlık”, “Köle Değil Sağlıkçıyız”, “Sağlıkta Ticaret Ölüm Demektir” sloganlarıyla tepkilerini dile getirdiler.
Yapılan konuşmalarda, sağlık çalışanları üzerindeki baskıların ve yıldırma politikalarının son bulması gerektiği, emekçilere dayatılan “paran kadar sağlık” anlayışının insanlık dışı bir uygulama olduğu dile getirildi. En önde “Performansa Köle Olmayacağız, Döner Sermaye Adaletsizliğine Boyun Eğmeyeceğiz” pankartıyla yürüyen emekçiler, ıslıklarla sermaye partisi AKP’nin uygulamaya soktuğu politikaları teşhir ederek Sağlık Bakanlığı önüne geldiler ve burada konuyla ilgili basın açıklaması okundu.Basın açıklamasını okuyan SES yöneticisi Erdal Turan, “Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz Temmuz ayında Döner Sermaye Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, çalışanların döner sermayeden aldıkları ücretlerle ilgili adil olmayan bir düzenleme yaptı. Bu düzenleme ile hekimlerimizin gelirleri arttırılmıştır. Yapılan bu artışlar, biz çalışanları rahatsız etmemekle birlikte, bu artışın faturasının diğer sağlık çalışanlarına kesilmesini haksız, hukuksuz bir uygulama olarak görüyoruz” dedi. AKP iktidarının sağlıkta dönüşüm programı adı altında
uyguladığı vahşi performans sisteminin sağlık çalışanları üzerindeki tahribatını, çalışanlar arasındaki uyumun bozulduğunu, adaletsiz katsayı hesaplamaları ile gelir eşitsizliğinin derinleştiğini, rekabeti körükleyen bu uygulamaların sağlık hizmetlerindeki kaliteyi bozduğuna dile getiren Turan sözlerine şöyle devam etti: “Bizler, hastaneleri işletme, hastaları müşteri olarak gören bu sistemin bir parçası olmak istemiyoruz. Ücrette adalet, eşit işe eşit ücret istiyoruz. Bizler sağlığı bir hak olmaktan çıkarıp piyasalaştıran bu sistemin sibobu olmak istemiyoruz. Performansa bağlı döner sermaye uygulamasına derhal son verilmesini, tüm çalışanların ücretlerinin insanca yaşayacak düzeye yükseltilmesini talep ediyoruz. Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının arasındaki eşitsizliği derinleştiren döner sermaye uygulamasının derhal kaldırılmasını istiyoruz.”Basın açıklamasının ardından 8 Ekimde gerçekleştirilecek olan “İnsanca Yaşam İçin Eşit, Özgür, Demokratik Bir Türkiye” mitingine çağrı yapıldı. Basın açıklaması “Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz” sloganıyla sonlandırıldı.