
Yaklaşık 500 kişinin katıldığı ve Tez-Koop-İş’in düzenlediği basın açıklaması, işçilerin Viaport girişinden Kipa’nın önüne kadar yürüyüşüyle ve sloganlarıyla başladı. Basın açıklamasını yapan Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Cemal Bakındı, yeni dünya düzeninin işçilere yaşattığı kötü koşullardan bahsetti ve sözlerine şöyle devam etti: “2011 yılı itibarıyla 8000 çalışanı olan ve 22 ilde 122 mağazası olan Kipa’da 2004 yılında çoğunluğu elde ettik. 7644 işçiden 3922’si sendikamıza üye oldu. Güvenlik görevlileri de üye oldular. Yetki için bakanlığa başvurduk. Ama Tesco-Kipa patronu, burası market değil petro-kimya diyerek itiraz etti. Ardından örgütlülüğü dağıtmak için işçilere bireysel sözleşme dayattı. Hatta 3 ikramiye vereceğini vaat etti. Bundan da sonuç alamayınca yalanlarına yeni bir tanesini daha ekledi. Bu sefer de üyelerimizin imzalarının sahte olduğunu öne sürerek tekrar itirazda bulundu. Bu yalanı da ortaya çıkınca işçilere yeni baskılar uygulamaya başladı. Yunanistan ve Amerika’da yaşananları hepimiz biliyoruz. Wall Street Tahrir Meydanı’na dönüyor. Yarın Kipa meydanı da Tahrir Meydanı’na dönecektir. Kipa patronu, gel masaya otur. Yoksa sokak sokak gezer, herkese derdimizi ve yaptıklarınızı anlatırız. Tüm Türkiye genelinde basın açıklamalarımız devam edecektir. Kipa işçisi yalnız değildir. Seni bir kez daha uyarıyorum. Gel bizimle masaya otur, çözelim bu işi.”
Bakındı’nın ardından söz alan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise, Kipa patronun işçilere düşmanlığından bahsederek, her zaman Kipa işçilerinin yanında olacaklarını söyledi. Daha sonra Tez-Koop İş 5 No’lu Şube Başkanı Rabia Özkaraca Över basın metnini okudu. Tesco-Kipa patronunun yetkiyi düşürmek ve işçilerin bilinçlerini bulandırmak için üye sayısının yetersiz olduğunu, işkolunun yanlış olduğunu ve imzaların sahte olduğunu söylediğini belirterek şunları dile getirdi: “Patron Tesco-Kipa’yı ‘çalışmak için mükemmel bir şirket’ haline getirme yolunda ilerlemeye devam edeceklerini ilan etti. Oysa mücadele tarihimiz göstermektedir ki, Tesco-Kipa patronu için mükemmel şirket, sendikanın olmadığı, işçinin hakları için ses çıkarmadığı, karşılığı ödenmeyen çalıştırmalara boyun eğdiği bir şirkettir. Patronun işkolu yetki davasına yaptığı itiraz için görülen mahkemede, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı avukatı, işverenin sahtecilik iddialarının kötü niyetli olduğunu belirtti. Patronun örgütlülüğümüzü bozmak ve toplu iş sözleşmesini geciktirmek için yaptığı bu oyun da sökmemiştir. 13 farklı ülkede faaliyet gösteren Tesco-Kipa’nın İngiltere, İrlanda, Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti’ndeki işçileri sendikalı çalışmaktadır. Buradaki işçilerin de bu hak ve özgürlüğüne saygı göstermelidir. Taleplerimiz insanca bir yaşam içindir. Sendikal örgütlenme ve toplu pazarlık hakkımızı istiyoruz. Haklarımızı alıncaya kadar mücadele edeceğiz.”
Basın açıklaması sırasında işçiler sık sık slogan atarak Kipa patronunun işçi düşmanı tavrını protesto ettiler: “Kipa’ya Boykot, Sendikaya Destek!”, “Susma Haykır, Sendika Haktır!” ve “Kurtuluş Yok Tek Başına, Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz!”