Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği sitesinde yayınlanmıştır (https://uidder.org)

Anasayfa > Gündem > Van’a Giden Yardımlar Nerede? Niye Çocuklar Ölüyor?

Van’a Giden Yardımlar Nerede? Niye Çocuklar Ölüyor?

Tuzla’dan bir metal işçisi

25.11.2011

Van’da yaşanan depremin üzerinden bir ay geçti. 600’den fazla insanın yaşamını yitirdiği Van’da bu sefer de soğuklar yüzünden çocuklar ölmeye başladı. Peki, ama neden?

vandepremiden.jpg [1]

Depremin ardından TV programları, başbakanlık, bankalar, telefon operatörleri, vakıflar gibi kimi kurum ve kuruluşlar Van için milyonlarca lira yardım topladıklarını açıkladılar. Sadece bir televizyon programında 60 milyon liradan fazla yardım toplandığı açıklandı. Toplanan yardımlar ile neredeyse Van yeniden kurulabilecekken halen Van’daki insanlar barınacak çadır bile bulamıyorlar. Pekâlâ, soruyoruz: Bu toplanan paralar nereye gitti? İnsanların dayanışma duygusu ile Van’daki kardeşlerine gönderdikleri paralar kimlerin ceplerine indi? Devletin bu paraları oradaki insanların yaşamını yeniden kurması için kullanması gerekmiyor mu? AKP iktidarı Somali’de insanlar açlıktan ölmesin diye jet hızı ile yardımlar gönderirken, niçin Van’da yaşayan insanlara yardımlar halen yeterince ulaştırılmıyor? Van’da yaşayan insanlar Kürt oldukları için mi yardım yapılmıyor? Yoksa devlet toplanan yardımları patronlara peşkeş mi çekecek?

Depremde kirada oturdukları evleri yıkılan Örgün ailesi, bu soğuklarda sığınabilecek bir çadır bile bulamadılar. Buldukları naylonlar ile kendilerine bir baraka yaptılar. Gündüz bile eksinin altına düşen hava şartlarında naylon barakada yaşamaya çalıştılar. Örgün ailesinin üç çocuğu vardı, depremden ufak tefek yaralar ile kurtulmayı başarmışlardı. Evet, depremden kurtulmuşlardı, fakat soğuklar küçük kızları Öznur’un yaşamasına izin vermedi. Aslında ölümün sorumlusu soğuk havalar değil devlettir. Yıllarca Kürt halkına baskı uygulayan, orada yaşayan halkları hiçe sayan devlet bugün de Kürt halkına sahip çıkmıyor.

Toplanan yardımların hesabını devletten sormak gerekiyor. Nereye gitti bu yardımlar? Teknolojinin muazzam derecede geliştiği bu zamanda bir ay geçmesine rağmen halen Van’da bir şey yapılmış değildir. Van’a gönderilen çadırlar yeterli değildir. Orada yaşamaya çalışan insanlar hastalıklarla ve soğukla boğuşmak zorunda kalmışlardır. Bir kısmını ülkenin başka bölgelerine göç etmek zorunda bırakan devlet, kalan insanlara ne yapacak? Öyle görünüyor ki, kalan insanlar açlık ve soğuklarla baş başa bırakılacak. Bunu asla kabul etmeyeceğiz!

  • Gündem [2]

Kaynak URL: https://uidder.org/van%E2%80%99_giden_yardimlar_nerede_niye_cocuklar_oluyor.htm

Links
[1] https://uidder.org/file/vandepremidenjpg
[2] https://uidder.org/koseler/gundem