
İran İşçi Haberleri Ajansına (ILNA) göre, pankart ve dövizler eşliğindeki eyleme 3000 işçi katıldı. İş Yasasının kabul edilmesinin 21. yıldönümünde, işçiler, kitlesel işten çıkarmaların önünü açan ve asgari ücretin miktarını ekonomik duruma bağlı kılan yeni yasayı protesto ettiler.
İran rejiminin İş Yasası 20 Kasım 1990’da kabul edilmişti. O gün, İran İslam Cumhuriyeti’nin “Üçüncü Parlamentosu”, Şah rejimi tarafından yürürlüğe konulan 1958 tarihli yasayı “tadil eden” bir yasayı geçirmişti. Manuçehr İkbal’in başbakanlığı sırasında kabul edilen 1958 tarihli yasa, ILO’ya danışılarak hazırlanmıştı. İslami rejimin 1990’daki “tadilatları”, grev, protesto ve sendika kurma hakkını yasadan çıkarmıştı.
Taslağı iki yıl önce hazırlanan yeni yasa tasarısı, işçilerin haklarını daha da kısıtlamaya girişiyor. Tasarı, büyük bir gerilemeyi temsil ediyor ve İranlı işçilerin diğer ülkelerdeki sınıf kardeşlerinin çoğundan daha fazla sömürülüp prangaya vurulmasını sağlıyor.
21. maddeye yapılan bir ek, patronların işçileri kitlesel halde işten atmasına izin veriyor. Üstelik 27. madde, patronların komite üyelerinin çoğunluğunu oluşturduğu Disiplin Komitesine işçileri işten atma ve işten atılan işçilere verilecek tazminat ve ikramiyeleri denetleme hakkı tanıyor.
Yasa tasarısı, çalışmaya devam eden işçiler için asgari ücretin tanımında bir değişikliğe gidiyor ve Yeni Yıl ikramiyelerinde maksimum 400 bin tomanlık (367 dolar) bir indirim öngörüyor. Bu değişikliğin bahanesi “ülkenin ekonomik durumu”.
Rejimin önde gelen destekçilerinden bazıları bile tasarıya karşı çıkıyor! İran’ın eski ILO temsilcisi Abbas Vatanpoor, İran’ın büyük kentlerinde yoksulluk sınırının yılın ilk altı ayında %20’lik bir artışla 1 milyon 600 bin tomana (1470 dolar) çıktığını söyledi. ILNA Eylül ayı raporunda, yoksulluk sınırının yılsonunda aylık 2 milyon tomana (1837 dolar) çıkacağı öngörülüyor.
Kaynak: Iranian Workers' Solidarity Network [2]