
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin ortaklaşa düzenlediği İşçi Sağlığı ve Güvenliği Kongresi, 2-4 Aralık tarihleri arasında “Esnekleşme ve İşçi Sağlığı” temasıyla İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Kongre başkanlığını Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu yaptı.
Üç gün süren kongrede, iş yaşamındaki çalışma koşullarının, meslek hastalıklarının, örgütlenmenin önündeki engellerin ve işçi sağlığı ve güvenliğinin nasıl sağlanacağı gibi konular üzerinde duruldu.
Kongre açılışının ilk panelinde “Taşeronlaşmanın İşçi Sağlığına Etkileri ve Taşeronlaşmanın Önüne Nasıl Geçeriz” konusu ele alındı. Bu kısımda; “Mevcut Durumun İrdelenmesi, Taşeronlaşmanın İşçi Sağlığı ve Güvenliğine Etkisi, Sendikal Örgütlenmenin Olduğu ve Olmadığı İşyerlerinde Beklentiler” gibi konuların değerlendirmesi yapıldı. Panelin bu bölümünde Tuzla tersane işçileri, Kot Kumlama İşçileriyle Dayanışma Komitesi, Atık Kâğıt İşçileri Komitesi, Ev İşçileri Dayanışma Sendikası ve Mevsimlik Tarım İşçileri Sendika Girişimi de deneyimlerini paylaştılar.
Öğleden sonraki kısımda, “Güvencesizler–Geleceksizlik ve Sağlık” oturumu yapıldı. Esnek Çalışma Modelinde “Güvencesizlik Tanımı ve Güvencesiz Çalışanlar” kısmı sunulduktan sonra, bu sorunlarla ilgili sinevizyon gösterimi yapıldı. Kongrenin son saatlerinde, Davutpaşa’nın Külleri adlı film izlenildi.Kongrenin ikinci günündeki ilk oturumda “İşçinin Bilme Hakkı ve Sağlıklı Emek” konusu değerlendirildi. Bu kısımda; “Eğitimin Genel Karakteri, Beyaz Yakalıların Eğitimi, İşçi Eğitimi” konuları işlendi. Panelin ikinci kısmında, “Çalışma Yaşamında Kadın” başlıklı bir sunum yapıldı. Diğer başlıklar, “Yeni Esnek Çalışma Sürecinde Kadın ve Ne Yapmalı, Kadın İstihdamında Türkiye’deki Durum ve Ne Yapmalı, Ev Eksenli Çalışan Kadınlar, Çalışma Yaşamında Kadın Sağlığı, Sorunları ve Ne Yapmalı, Bölge Göç, Kadın ve Ne Yapmalı, Kadın ve Sendikalar” idi. Ayrıca forum değerlendirmesi kısmında, “Çalışma Yaşamında Direnen Kadınlar”ın sorunları anlatıldı. Panelin bu kısmı kadın işçiler için önemli bir nokta olarak değerlendirilirken, katılıma direnişte bulunan ve çeşitli sektörlerde çalışan kadın işçilerin olmayışı göze çarpan olumsuz bir durumdu. Panel, Kardeş Türküler grubundan Feryal Öney’in “Kadın Ağzı Türküler” adlı dinletisiyle son buldu.
Kongrenin üçüncü ve son gününde ise “Hegemonya ve Karşı Hegemonya Mücadelesi; Gönüllülükten İtiraz Hakkına…” adlı bir panel yapıldı. Bu bölüm genel değerlendirmelerin ve eklerin yapıldığı bölüm oldu. Katılımın daha seyrek olduğu son oturumda, “Hegemonya Kavramı ve Bu Alanın Sorunsalları…, Esnek Üretim ve Hegemonya, Emeğin Gönüllü Boyunduruğu…, Üretim İçinde Yaşanılanlarla, Hegemonya ve Emeğin Örgütlenmesine Etkileri…” konuları ele alındı. Panelin bu bölümünde taslağa ek tüzükler için katılımcıların görüşleri alındı. Askeri personel olduğunu açıklayan bir katılımcı, askerlerin çalışma koşulları ile ilgili görüş beyan ederek, askerin sadece belinde tabanca taşıyanlarla sınırlı olmadığını, büro ve sanayi kısmında çalışan asker-işçilerin de dikkate alınmasını istedi. Söz alan bir diğer katılımcı işçi de, Ostim, İvedik ve Sincan sanayi havzalarındaki çalışma koşulları ve bu havzadaki işçilere ulaşılması noktasında bir öneri sundu. Ev eksenli çalışan kadınlar da hazırladıkları metinlerinde panel tüzüğüne bu konuda ek yapılması gerektiğini vurguladılar.
Kongrenin son saatlerine doğru, katkı ve desteklerini sunanlara, mücadele okulundan geçen işçilere “Plaket Töreni” düzenlendi. “Sonuç Bildirgesi” okunduktan sonra panel oturuma kapatıldı.
Üç gün süren kongrenin konuları kuşkusuz işçi sınıfı için önemli konulardır. Bu başlıklar altında gündeme getirilen panele daha çok işçinin katılımını sağlayabilmek kuşkusuz daha olumlu bir hava yaratmasına neden olurdu. Salonda sadece temsili olarak kongreye çağrılan işçilerin bulunması bir eksiklikti. Daha mücadeleci kurumlar olduklarını vurgulayan DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin bu konuda daha çok çaba göstermeleri çok önemlidir.