
İstanbul’da On Binler Beyazıt’ta Buluştu
“Sağlıkta Dönüşüm”e karşı geçtiğimiz ay iş bırakan sağlık emekçileri, 21 Aralıkta da 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye karşı meydanlara çıktılar. İstanbul’da Çapa Tıp Fakültesinde çalışan sağlık emekçileri ve tıp öğrencileri, hastane bahçesinde yaptıkları yürüyüşün ardından basın açıklaması gerçekleştirdiler. Grev çadırı önünde yapılan açıklamada, hastanelerin ticarethaneye dönüşmesi, sağlıktan yararlanmanın pahalılaşması ve hekimlerin haklarını yitirmesi protesto edilirken, hastaların iş bırakma eylemini desteklemeleri istendi.
Açıklamanın ardından Haseki Hastanesi’ne doğru yürüyüşe geçen emekçiler, “Parasız Sağlık, Parasız Eğitim”, “Sağlık Haktır Satılamaz”, “Savaşa Değil Sağlığa Bütçe”, “Herkese Sağlık Güvenli Gelecek!” taleplerini haykırdılar. Yol boyunca ses aracından yapılan konuşmalarla ve dağıtılan bildirilerle eylem duyuruldu. İstanbul’un Avrupa yakasından bir araya gelen binlerce emekçi Haseki Hastanesi önünde toplandı. Burada, İstanbul’da iş durduran hastaneler tek tek ilan edildi. İş bırakmaları coşkuyla karşılayan kitle, “Yaşasın Sınıf Dayanışması” sloganını haykırdı.İstanbul Tabip Odası Başkanı Taner Gören, sağlık sisteminin kötüye gittiğini söyleyerek, 600 bin sağlık emekçisinin yaşadığı sorunlara değindi ve milyonlarca emekçinin sağlıktaki yeni düzenlemelere nasıl razı edildiğini anlattı. Gören, hükümetin göstermelik düzenlemelerle göz boyadığını fakat kaliteli ve yeterli sağlık hizmeti sunmadığını ifade etti.
Toplanma tamamlandığında Beyazıt’a doğru yürüyüşe geçen kitle, Beyazıt’ta Anadolu yakasından gelen emekçilerle birleşti. Anadolu yakasındaki işyerlerinde iş bırakan kamu emekçileri ise, Sirkeci’de buluşarak Beyazıt Meydanı’na kadar yürüdüler. Beyazıt Meydanı’nda toplanan kitleye seslenen Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ve KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul yaptıkları konuşmalarda, son dönemde artan baskı ve operasyonlara, emekçilere dönük saldırılara karşı mücadelenin önemine değindiler ve kamu emekçilerinin eylemini selamladılar. Sosyalist basın emekçileri, kamera ve fotoğraf makinelerini yere bırakarak KCK operasyonları adı altında sosyalist ve Kürt basınına dönük gözaltı operasyonlarını protesto ettiler. “Baskılar Bizi Yıldıramaz”, “Özgür Basın Susturulamaz!” sloganlarına tüm kitle alkış ve sloganlarla destek verdi.Eylem, Grup Yorum’un ve MKM sanatçısının seslendirdiği ezgiler ve coşkulu halaylarla devam etti. Katılan, destek veren tüm işçi ve emekçilere teşekkür edildi ve eylem sona erdi.