
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Unkapanı Bölge Çalışma Müdürlüğü önünde Aralık ayı iş kazaları ve meslek hastalıkları raporunu açıkladı. Açıklanan rapora göre Aralık ayında en az 52 işçi iş cinayetleri sonucunda hayatını kaybederken, en az 334 işçi de yaralandı.
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi adına basın açıklamasını Aslı Odman yaptı. Açıklamada iş cinayetlerinde maden ve inşaat sektörünün ilk iki sırada olduğu hatırlatıldı. Aralık ayında tespit edilebilen iş cinayetlerinin sayısının 52 ve yaralanma sayısının 334 olduğunu belirten Odman, “Güvencesiz çalışmanın en görünür olduğu inşaatlarda bu ay 18 işçi öldü, 45 işçi yaralandı. Madenlerde 8 ölüm, 20 yaralanma ve enerji sektöründe 7 ölüm, 7 yaralanma yaşandı. Ataması yapılmayan bir öğretmen yaşamına son verdi. 6 sağlık emekçisi hastanelerde şiddete maruz kaldı. 15 yaş altındaki 5 çocuk ve 16-18 yaş arasındaki 10 genç işçi çalışırken yaralandılar. İş cinayetleri İzmir, İstanbul, Erzurum, Mersin, Zonguldak, Şırnak ve Urfa’da yoğunlaştı” dedi.
Maden sektöründe yaşanan iş cinayetlerine ve hâlâ cenazeleri madenden çıkarılmayan 9 maden işçisine dikkat çeken Odman, “10 Şubat 2011’den beri 2’si mühendis 9 maden emekçisi arkadaşımızın cenazeleri Kahramanmaraş Çöllolar Kömür Havzası’nda toprak altındadır. Bu durum AKP iktidarının ve sermayenin hayatımıza verdiği değerin ve yaşananlara karşı bakışının en açık göstergesidir” diye konuştu.
Basın açıklamasında söz alan İstanbul Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Milletvekili Levent Tüzel, Çöllolar’da meydana gelen iş kazası sonrasında meclise soru önergesi verdiklerini ancak bir yanıt alamadıklarını belirtti. Son on yılda 10 bin işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini hatırlatan Tüzel, Uludere’de katledilenlerin iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerden farkı olmadığını söyledi.
Tüzel’in konuşmasından sonra devam eden açıklamada “Meydana gelen olaylarda sorumlular; konu ile ilgili gerekli mevzuatı hazırlamayan ve yeterli denetim mekanizmalarını oluşturmayan siyasi iktidar, her şeyin önüne kâr anlayışını koyarak maden emekçilerine değer vermeyen patronlar ve denetim görevini yapmayan veya yapamayan konuyla ilgili/sorumlu kurumlardır” denildi.
Madenlerde iş cinayetlerinin ve meslek hastalıklarının önlenmesi için talepler şöyle sıralandı:
- Özelleştirmeler durdurulmalı, taşeronlaşma uygulamaları iptal edilmelidir.
- Örgütlenmenin ve sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılmalıdır.
- Sektörde ulusal düzeyde acil durum planı ve risk haritaları çıkarılmalı ve saha denetimleri bu doğrultuda yapılmalıdır.
- Sağlıklı ve güvenli çalışmanın sağlanması için işçiler, tabipler, maden mühendisleri, üniversiteler ve ilgili kuruluşlar koordineli bir biçimde çalışmalıdır.
- İş cinayetlerinin sorumlularına en ağır hukuki yaptırımlar uygulanmalıdır.