
Tek Gıda-İş’in 30 yıldır örgütlü olduğu Billur Tuz fabrikasında 54 işçinin işten çıkarılması üzerine işçiler direnişe çıkmışlardı. 2 Ocaktan bu yana işyeri önünde direnişlerini sürdüren işçiler sendikal örgütlülüklerini kaybetmemek için mücadele ediyorlar. Taşeron şirketlerin adını değiştirerek yeni işçiler alan patron karşısında, direnişçiler, yeni işçileri patronun oyunlarına alet olmamaları konusunda uyarıyorlar.
Billur Tuz direnişine çevre fabrikalardan ve sendikalardan yapılan ziyaretler dayanışmayı büyütüyor. 7 Ocakta yapılan anlamlı ziyaret, direnişin yalnız kalmayacağını gösterdi.
Direnişin 6. gününde Tek Gıda-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Sunel Tütün fabrikası işçileri ve işyeri temsilcileri, Alliance One tütün fabrikasında çalışan Tek Gıda-İş üyesi işçiler ve işyeri temsilcileri ve Sendikal Güç Birliği Platformu içindeki sendikalar direnişçileri ziyaret ettiler. Kipa’da sendikalaşma mücadeleleri devam eden Tez-Koop-İş üyesi işçiler, işten atılan ve direnişte olan Deri-İş üyesi Savranoğlu Deri işçileri ve UPS Kargo’da toplu sözleşme imzalayan TÜMTİS'in İzmir Şubesi üyeleri de Billur Tuz işçilerinin yanındaydılar.
Billur Tuz fabrikası önünde ilk olarak Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı direnişçilere ve ziyaretçilere seslendi. Kundakçı tüm direnişçileri selamladığı konuşmasında, direnişlerin yaşandığı fabrikalarda işçilerin örgütlülüğü tanınana dek mücadelenin süreceğini vurguladı. Kundakçı ayrıca Savranoğlu işçilerine yapılan satırlı saldırıyı kınadıklarını belirterek “bu saatten sonra bütün eylem biçimleri meşrudur” dedi. Kundakçı’nın bu sözlerini işçiler “Adalet Yoksa İşgal Edeceğiz!” sloganıyla desteklediler.
Kundakçı’nın ardından işçilere seslenen TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, UPS’de yaşanan direniş sürecinden ve imzalanan toplu sözleşmeden söz etti. Direnişlerde sınıf dayanışmasının çok önemli olduğunu söyleyen Öztürk, Billur Tuz işçilerinin mücadelesinde sonuna kadar yanında olacaklarını söyledi.
Son olarak söz alan Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkan Danışmanı Gürsel Köse, tüm ziyaretçilere, katılım sağlayan tüm kurumlara teşekkür ederek, atılan işçiler Billur Tuz’a sendikalı olarak geri dönene ve toplu sözleşme imzalanana kadar mücadelenin süreceğini vurguladı.
Direniş yeri, “Biz Çocuklarımıza Onurlu Bir Gelecek Bırakacağız Ya Siz”, “İş Ekmek Yoksa Üretim de Yok”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz”, “Yaşasın Sınıf Dayanışması”, “Biz Haklıyız Biz Kazanacağız”, “Zafer Direnen Emekçinin Olacak!” sloganlarıyla yankılandı ve eylem sloganlarla sona erdi.