
İstanbul Üniversitesi Çapa ve Cerrahpaşa Eğitim ve Araştırma hastanelerinde çalışan taşeron işçilerin 400’ünün, “istihdam fazlalığı” gerekçesiyle işlerine son verileceği duyuruldu. Bunun öncesinde Cerrahpaşa’dan 43, Çapa’dan 8 olmak üzere 51 taşeron işçinin işten çıkartılmasına işçiler sessiz kalmadı. İşçilerin üye olduğu Taşeron İşçileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (Taş-İş-Der) Çapa Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesine direniş çadırı kurdu. İşçiler, sağlıkta taşeronun olamayacağını, taşeron işçilerin 4-B statüsüne taşınması gerektiğini vurguladılar ve bu konuda alınmış olan mahkeme kararını hatırlattılar.
İşçiler, bir yandan işçi çıkarıldığını ama öte yandan yeni işçilerin işe alındığını belirttiler. İşçilerden Kadir Asu, Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile yaptıkları görüşmeyi anlattı: “Bakan Faruk Çelik’le konuşmamızda da aynı şeyi söyledik. Derneklerin fikrini alın dedik, beyefendi hiç oralı değildi. Bakan, ‘14 madde var, birden bire kaldırmak olmaz’ diyerek taşeron işçilerin koşullarını iyileştirmekten bahsetti. Biz de amacımızın taşeron sistemin kalkması olduğunu yineledik.” Asu, İş Kanunu’nun 2. maddesinin değiştirilerek taşeron işçilerin mahkeme kararıyla elde ettikleri hakların ortadan kaldırılmak istendiğini açıkladı. Buradan doğacak sonuçlara değindi: “İş Kanunu 2. maddesi değişirse aleyhimize olacak. Muvazaalı kararlar, mahkeme kararları işe yaramaz hale gelecek. Laboratuarları, hasta bakıcıları, hemşireleri ayrı ayrı taşeron firmalara devredecekler. Kendi istihdam bürolarını kurarak kendi adamlarını yerleştirecekler. Ana işveren ortadan kalkacak. Doktorları bile taşeron işçiler haline getirecekler.”
Uygulanmayan mahkeme kararları üzerinden suç duyurusunda bulunduklarını da belirten işçiler, İşten çıkarılacak 400 işçinin kim olacağını bilmediklerini, işten atılmaları önleyerek kadrolu işçi olmak için mücadeleye devam edeceklerini duyurdular.