
Gebze Sendikalar Birliği ve Onurumuzu Savunuyoruz Hareketi, 7 Martta Gebze’de Sanayileşme, Çevre ve Sağlık adıyla bir forum gerçekleştirdi. Dilek Düğün Salonunda gerçekleşen etkinliğe katılanlar arasında, Gebze Sendikalar Birliği’ne bağlı sendikaların yöneticileri, işyeri temsilcileri, akademisyenler, UİD-DER’in de dâhil olduğu emekten yana kurum temsilcileri ve çok sayıda işçi vardı.
Etkinliğin açılışını, Gebze Sendikalar Birliği Dönem Sözcüsü ve Çelik-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Şerafettin Koç yaptı. Koç konuşmasında, çevre sorununun yere çöp atmaya indirgenemeyeceğini, bu konunun işçilerin yaşamı açısından önemli olduğunu ifade etti. Marmara Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu, Sanayileşme ve Çevre Sorunları Kıskacında Çevre Hakkı başlıklı konuşmasında, Türkiye’de büyümenin, sanayileşmenin insana rağmen gerçekleştiğini, gelişen teknolojiye rağmen çevreyi korumak için gerekli önlemlerin alınmadığını anlattı.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ise, “Kocaeli ve Dilovası’nda Neler Oluyor?” başlıklı sunumunda, bu bölgelerin sanayi açısından büyük öneme sahip olduğunu anlattı. Hamzaoğlu, bu bölgelerde kirliliğin, insan sağlığını ve özellikle de bu bölgelerde yaşayan ve çalışan işçilerin sağlığını tehdit ettiğini ifade etti. Dilovası'nda sanayinin yerleşimle iç içe geçmiş olması nedeniyle orada yaşayan insanlar zehir soluyor. Her 100 ölümden 33'ünün nedeni kanser. Hamzaoğlu ve arkadaşları, uzun yıllardır çalışmalar yürütüyorlar. İnsan sağlığını hiçe sayarak sanayileşmenin zararlarını ve Dilovası gerçeğini halka açıkladıkları için çeşitli şekillerde cezalandırılıyorlar. Sanayileşmenin zararlarını ortadan kaldırmanın yolunun, patronların sisteminin yıkılması olduğunu vurgulayan Hamzaoğlu’nun konuşması büyük bir ilgiyle dinlendi.
Foruma katılanların sorularının cevaplanmasının ardından Şerafettin Koç, Gebze Sendikalar Birliği olarak bu konuda daha duyarlı davranacaklarını ve etkinliklerine devam edeceklerini açıkladı. Forum katılımcıların alkışlarıyla sona erdi.
Forumda, UİD-DER’in “İran İşçi Sınıfına Yönelik Baskılara Son!” kampanyası için imza toplandı. Başta Onur Hamzaoğlu olmak üzere, sendikacılar, akademisyenler, işyeri temsilcileri ve işçiler imza vererek UİD-DER’in kampanyasına destek verdiler.