
Tüm dünyada yaygınlaşan güvencesiz çalışma biçimlerinden biri olan taşeron çalışma, alabildiğine ağır çalışma koşullarıyla her geçen gün önümüze yeni sorunlar çıkartıyor. 1980’den beri peş peşe çıkan saldırı yasaları ile işçilerin ellerindeki haklar bir bir alınmaya başlandı. Bu araçlardan biri olan taşeron çalışma biçimi ile sendikasızlaştırma yaygınlaştı, ücretler düşürüldü, sosyal haklar kırpıldı ve işten çıkartma kolaylaştırıldı.
Bizler Hacettepe Hastanesi’nde çalışan taşeron işçiler olarak bu güvencesiz ve ağır çalışma koşullarının her birini tek tek yaşıyoruz. Çalıştığımız yerin hastane ve yaptığımız işin sağlık hizmeti üretmek olması koşulu ile rotasyonların (yer değişikliği) gerekli olduğunu biliyoruz. Fakat bu rotasyonların adaletli ve gerektiği zamanlarda yapıldığını düşünmüyoruz. Rotasyonlar herkese aynı sıklıkla yapılmıyor. İsteğimiz dışında uzun yıllar gece vardiyasında çalıştırılıyoruz. Şeflerin ya da müdürlerin keyfi davranmaları sonucu sık sık vardiyamız ya da birimimiz değiştiriliyor, buna itiraz edenler işten çıkartılmakla tehdit ediliyor. Rotasyonlar, yöneticilerle yaşadığımız bir sorun sonrası ceza yöntemi olarak kullanılıyor ya da sendikal mücadele verdiğimiz için de sık sık rotasyonumuz yapılıyor ve böylece rotasyon uygulaması üzerimizde bir baskı aracı olarak kullanılıyor. Sebep ne olursa olsun bugün rotasyonlar en büyük sorunlarımızdan birisidir.
Haksız rotasyonlara karşı yapacağımız en temel şey taşeron şirketten rotasyonumuzun hangi birime, hangi vardiyaya yapıldığına dair yazılı bir kâğıt almaktır. Yöneticilerin imzalarının olduğu bu kâğıda “Rotasyonum isteğim dışı yapılmıştır. Tüm haklarım saklıdır” yazıp imzaladığımızda yapılan rotasyonu belgelemiş oluruz. Rotasyona uğrayan herkes bu belgeyi istediğinde, yönetime bir baskı uygulamış olacağız ve bundan sonrasında rotasyonları kolaylıkla yapamayacaklarını hissedeceklerdir. Elbette ki tek başına bu belge sorunları çözmeye yetmez. Sorunlarımızın kalıcı çözümü için haklarımızı bilmeli, daha çok öğrenmeliyiz. Ancak o zaman gerçek bir örgütlü güç oluşturabilir ve rotasyon da dâhil başka birçok sorunumuza daha kalıcı çözümler üretebiliriz.