
11 Mart akşamı Esenyurt’un Güzelyurt Mahallesi’nde bir AVM inşaatında çıkan yangında 11 işçi yanarak can verdi. Milyon dolarlık AVM inşaatında 800’den fazla işçi çalışıyordu. İki farklı taşeron şirkete bağlı çalışan işçiler, konteynırlarda ve çadırlarda kalıyorlardı. Bu soğuk kış günlerinde, buz gibi çadırları elektrikli ısıtıcılarla ısıtmaya çalışan işçilerin çoğu gurbetçiydi.
Bu katliamın ardından Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilciliği, DİSK İstanbul Merkez Temsilciliği, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu ve İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği İstanbul Meclisi olay yerinde bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Çetin, iş kazalarında Türkiye’nin Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü olduğunu ve yapılan istatistiklere göre, her 8 saatte bir işçinin iş kazasında öldüğünü belirtti. Çetin, Çalışma Bakanlığı’nın bu kazaların önüne geçmek için, iş güvenliği önlemlerinin alınması için çalışma başlatması gerektiğinin üzerinde durdu. Ardından DİSK Örgütlenme Dairesi Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ve Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak birer konuşma yaparak, gerekli önlemlerin alınmamasını eleştirdiler.
Katliamdan sorumlu patronlar kendilerini kurtarma derdindeler. Yangından sağ kurtulan işçileri sabaha kadar soğuk bir depoda bekleten patronlar, 12 Mart sabahı, bütün işçilere ücretsiz izin belgesini ve çıkış belgesini aynı anda imzalatıp işçilerin bir kısmını memleketlerine gönderdiler. Kalan işçileri de kamyonlarla apar topar kaçırdılar.
Ölümlerin üzerinden bir buçuk gün geçtikten sonra Çalışma Bakanı Faruk Çelik olay yerine teşrif etti. Koruma ordusuyla olay yerine gelen Çelik, kül olmuş çadırların enkazını gezdikten sonra açıklama yaptı. İş güvenliği için uzun zamandır bir çalışma yürüttüklerini söyleyen Çelik, yaşanan ölümlere çok üzüldüklerini söyledi. Çelik, bu katliamın sorumlularına karşı tepkileri yatıştırmak istemiş olacak ki ölenlerin geri gelmeyeceği konusunda dinleyenleri aydınlattı! Patronlar ve hükümet, işçileri kandırmak için elinden geleni yapıyor. İşçilerin payına ise ölümler düşüyor.