
11 Mart 2011 yılında Japonya’da gerçekleşen deprem, tsunami ve nükleer felaketin ardından 30 bine yakın insan hayatını kaybetmişti. Felaketin yıldönümünde kaybedilenlerin anısına eylemler yapıldı. Doro-Çiba sendikası tüm dünyada nükleer santrallerin kapatılması, taşeronlaştırmaya ve sözleşmeli işçiliğe son verilmesi, ekonomik kriz gerekçesiyle kitlesel işten atmaların engellenmesi talepleriyle 11 Mart günü Fukuşima’nın Koriyama eyaletinde bir protesto gösterisi gerçekleştirdi.
Gösteriye katılan binlerce işçi, hayatını kaybedenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından yürüyüşe geçti. “11 Mart depremini asla unutmayacağız, nükleer kazaları asla bağışlamayacağız” diyen binlerce işçi, kapitalist sistemin yarattığı nükleer felaketlere, işsizliğe, yoksulluğa karşı öfkelerini haykırdılar.
Nükleer felaket binlerce Japon kardeşimizin hayatını çalmaya devam ediyor. Felaketin yaşandığı günden beri 3 bin insan hâlâ kayıp. Şimdiye kadar 180 bin insan çocuklarını ve yaşamlarını radyasyon tehlikesinden korumak için evlerini terk etmek zorunda kaldı. Devlet, evlerinden tahliye ettiği insanlara ne bir tazminat ödedi ne de yaşamlarını eskisi gibi sürdürebilmeleri için bir olanak sağladı. Aradan geçen bir yıl boyunca emekçiler, çok zorlu bir yaşama mahkûm edildi. Yeterli sağlık klinikleri kurulmuş değil. 360 bin Fukuşimalı çocuğun %75’i radyasyondan etkilenmiş bölgelerde okula gitmek zorunda. Japonya’daki çocuklarda hormon bozuklukları, akciğer ve kalp hastalıkları, kansızlık, kanser, tiroit bezi nodülleri gibi hastalıklar görülüyor. Çocukların idrarında sezyum adı verilen tehlikeli bir kimyasal madde bulunuyor. Nükleer santrallerde çalışan birçok işçi kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Tüm bunlar, Japon işçi kardeşlerimizin patronlar sınıfına karşı öfkesini daha da artıyor.
Fukuşima Daiçi Nükleer santralinde soğutma işlemlerine devam ediliyor, ancak bu işlemin ne kadarının yapıldığı tam olarak bilinemiyor. Santralin bulunduğu bölgeden hâlâ çok miktarda radyoaktif materyaller çıkartılıyor. Enerji patronlarının ve nükleer felaketin sorumlusu TEPCO ve Noda şirketlerinin hırslarının cezasını Japon işçileri çekiyor.
Japonya’da felaketin ardından Doro Çiba sendikasının uluslararası düzeyde başlattığı “Tüm Nükleer Santraller Şimdi Kapatılsın!” imza kampanyasını Türkiye’de derneğimiz UİD-DER yürütmüş ve topladığı 16 binin üzerinde imzayı Fukuşima Annelerine teslim etmişti. Uluslararası işçi dayanışmasını her alanda güçlendirmeye büyük ihtiyaç var. Kapitalizm insanlığı felâkete sürüklüyor ve dur denmediği müddetçe de bundan vazgeçmeyecek. Buradan, Japon sınıf kardeşlerimizin acısını yürekten paylaşıyor ve insanlığı yok oluşa sürükleyen kapitalist sisteme karşı uluslararası mücadele çağrısı yapıyoruz!