
Liman-İş üyesi Uğur-San işçileri Mersin Liman-İş sendika şubesini işgal ettiler. 250 günü aşkın bir süredir liman A kapısında çadırda olan işçiler sendika binasından Genel Başkan Önder Avcı’ya seslenerek “Önder uyuma, namusuna sahip çık” ,“İşçiler burada, sendika nerede”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarını attılar. Ardından bir direnişçi işçi şöyle konuştu:
“8 ay önce sendikalı olduğumuz için işten çıkarıldık. Bu süre zarfında 250 gündür işe geri dönebilmemiz adına bize verilen hiçbir söz ve yapılan protokol yerine getirilmemiştir. Biz sendika genel merkezimizin bizleri sattığı kanısına vardık. Eğer bizleri satmadılarsa, sendika genel merkezimizin gelip bu sorunu çözmesini istiyoruz. Bu sorun çözülmediği takdirde, buradaki eylemimizi Ankara’daki Liman-İş Genel Merkezine taşıyacağımızı belirtiyoruz.”
Sendikaya basın mensuplarının alınmasıyla işçiler söz alarak dertlerini anlattılar. Direnişçi bir işçi şunları söyledi: “Bilindiği gibi 250 gündür Mersin limanında direnişteyiz. Ekmeğimizi, aşımızı ve çoluk çocuğumuzu geçindirebilmek için işimize geri dönmek istiyoruz. Bugünkü attığımız adımın amacı Mersin limanı önündeki direnişimizi Mersin Liman-iş şubesine taşıdık ve bununla da kalmayacak. Ankara’daki genel merkez başkanlarımızın buraya gelmesini, bu soruna el atmasını istiyoruz. 250 günü aşkın süredir çoluk çocuğumuza ekmek getirecek durumumuz kalmadı, çocuğumuza süt alamıyoruz. Artık bu insanlara da yazık. Bu insanlara bu kadar oyun oynanmasına karşıyız.”
Başka bir işçi ise sendika yöneticilerinin artık tarafını belli etmesini istedi ve şöyle dedi:“ Limanda biz çalışırken iş kanuna göre bir çalışma düzeni yoktu. 8 saat çalışılması gerekirken 24 saat, hatta 40 saat işçiler burada çalıştırılıyordu. Biz de buna tepki olarak sendikaya üye olduk. Üye olduğumuz günden beri, üyesi olduğumuz Liman-İş sendikasının şube ve genel merkezdeki yöneticileri işverenle ortak hareket ediyorlar. Biz şunu iddia ediyoruz, kaygımız şu, 250 gündür Liman A kapısında çadırdaki direnişimizde bir sonuca ulaşılamadıysa bunun tek nedeni Liman-İş sendikasının genel merkez ve şube yöneticileridir. Eğer gerçekten işverenle beraber hareket etmiyorlarsa bütün kamuoyu önünde diyoruz ki, gelin bu çadırın sorununu çözün. Eğer gelip de bu çadırın sorununu çözmezseniz sizin gerçekten işverenle beraber anlaşma yaparak bizi sattığınızı söylüyoruz. Satmadılarsa o sıcak koltuklardan kalkıp bu sorunu çözsünler. Burada oturma eylemimiz süresizdir, eve gitmiyoruz, buradan ayrılmayacağız. Eğer gelmezlerse bu eylemi Ankara’ya taşıyacağız.”Eylemin ardından, genel merkezden bir ses çıkmadı. Mersin Liman-İş Şube Başkanı Kadir Özçelik, başında bulunduğu kurumun adına “Liman-İş Bu Ne iş” şeklinde pankart açıldığı için konuşmak istemediğini söyledi. İşçilerin üretimden gelen gücün kullanılması eleştirisine karşılık, çadırı çoğaltmayı istemediklerini ifade etti. İşçiler, bir haftaya yakın süren direnişlerini, kendilerine verilen söz üzerine bitirdiler.