
Mersin Limanı’nda gün geçmiyor ki işçiler bir saldırı ile karşılaşmasın. Akan-Sel, Uğur-San derken MIP içerisinde çalışan TÜMTİS üyesi işçiler de patronun saldırısıyla karşı karşıya kaldılar. 10 işçinin “rüşvet alıyorlar” gerekçesiyle işten çıkarılacağının duyulması üzerine MIP bünyesinde çalışan (eski MLH ve MPO taşeron işçileri MIP bünyesine dâhil edilmişti) 350 TÜMTİS üyesi işçi (eski MPO işçileri) arkadaşlarına sahip çıkacaklarını göstermek için, 2 Nisan Pazartesi akşamı liman önünden saat 23’e kadar ayrılmadılar.
Forklift operatörü olarak çalışan işçiler, limanda malları araca düzgün bir şekilde yerleştiren işçilere araç sahibi tarafından bahşişler verilmesinin en az 15 yıllık bir gelenek olduğunu söylüyorlar. Özelleştirmeden sonra 5 yıldır limanda var olan MIP döneminde de bu geleneğin devam ettiğini ve onca kamera tarafından liman izlenirken bugüne kadar bir problem yaşamadıklarını söylüyorlar. Ancak son birkaç gündür gerçekleşen saldırı ile 10 işçiye “rüşvet” yalanı ile tutanak tutturulmuş ve iş akitlerine son verildiğine dair işveren tarafından bir açıklama gerçekleştirilmiş. Bu haberin limana yayılması ile vardiyadan çıkan işçiler liman kapısından ayrılmadılar. Sloganlar, çekilen halaylar, TÜMTİS’in liman direnişindeki işçi marşının söylenmesiyle saat 23’e kadar kimse limandan ayrılmadı.
TÜMTİS Mersin Şube Başkanı Savaş Gürkan, işçilere yaptığı açıklamada, işverenin bu oyununa karşı planlı-programlı mücadeleye devam edeceklerini, oynanan oyunlara karşı yılmayacaklarını, bu sorun çözülene kadar limandaki mücadeleyi büyüteceklerini ifade etti. Salı sabahı itibariyle 10 işçi içeri alınmazsa işçiler hep bir ağızdan üretimden gelen güçlerini kullanacaklarını haykırarak evlerine gittiler.
Uğur-San direnişinden 7 işçiye daha önce Uğur-San’da işbaşı yaptırılmıştı. Bu hafta 7 işçinin de MIP bünyesinde çalışmaya başlaması için anlaşma yapıldı. Ama işçiler çadırı söktükten bir gün sonra MIP 10 işçiyi işten atmakla tehdit ediyor. Meselenin bahşiş meselesi olmadığı çok açık. Akan-Sel’de TÜMTİS’in grev gününün belli olması an meselesi, Uğur-San işçilerinin çadırı da kaldırıldı. Mayıs ayında bu iki taşeronun sözleşmelerinin süresi doluyor ve TÜMTİS’in örgütlü gücünü kırmak için MIP kendine fırsat yaratıyor. Liman işçileriyse şimdi seslerini daha bir gür haykırıyor ve işçilerin üretimden gelen gücünü kullanacaklarının sözünü hep birlikte el ele veriyorlar.