
5 Nisanda Ada Denizcilik ve Tersane İşletmeciliği A.Ş.’de meydana gelen patlamada iki işçi hayatını kaybetmiş ve 5 işçi de yaralanmıştı. Limter-İş, 6 Nisanda bir basın açıklaması yaparak iş cinayetlerini lanetledi. Basın açıklamasına, sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve Kampana işçileri de destek verdiler.
Limter-İş adına konuşan Kamber Saygılı; “5 Nisan Perşembe günü öğlen saatlerinde Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde bulunan Ada Tersanesi’nde bir patlama yaşandı. ‘Sıfır gemi’ olarak tabir edilen yeni yapım bir petrol araştırma gemisinde sıcak çalışma, yani tavlama (sacın ısıtılarak düzleştirilmesi işlemi) yapan tersane işçileri Ali Sardıç ve Recep Özdal hayatını kaybetti. 5 işçi arkadaşımız da yaralandı. Limter-İş Sendikası olarak tespit edebildiğimiz 149’uncu iş cinayeti yaşandı. Daha iki gün önce AKP hükümeti, Türkiye’nin Çin ve Arjantin’den sonra dünyanın 3’üncü büyüyen ekonomisi olduğunu ilan etti. Ancak bunun bedeli işçilerin alın teri, kanı ve canıdır” dedi.
Daha sonra söz alan Enerji-Sen Genel Başkanı Kamil Kartal ise, iş cinayetlerinin yüksekliğine dikkat çekti ve “Bu cinayetlerin sorumluları yargılanmadı. Yaşanan iş kazalarının önüne geçmek mümkün… Kazalara karşı mücadele eden bir avuç insan var. Bu mücadeleyi daha da toplumsallaştırmak gerekiyor. Bizler de bunun için uğraşıyoruz” diye konuştu. Basın açıklamasında Deri-İş Tuzla Şube Başkanı Binali Tay da bir konuşma yaptı. Tay, “Yıllardır tersaneler bölgesi patronlarının ‘gül bahçesi’ diye gösterdikleri bu yerde 150 seferdir toplanıyoruz. Cinayetlerin sorumluları hesap versin. Esenyurt’ta yaşanan yangın için ‘ölüm bu işin doğasında var’ diyen Başbakan Erdoğan ve AKP hükümeti de bu cinayetlerin sorumlularıdır. AKP hükümeti yeni çıkardığı Teşvik Yasasıyla ‘Patronlara teşvik sağlayacağız, onları daha da güçlendireceğiz’ diyor. Burada yaşanan cinayetleri görmezden geliyor” dedi. HDK adına yapılan konuşmada, “bu ülkede artık işçi ölümleri istemiyoruz. 2012’de birçok işçi ölümleri yaşandı. Biz artık insanların ölmediği, insanca yaşam koşullarının olduğu bir düzen istiyoruz. Her yaşanan ölümde öfkemiz daha da büyüyor. Patronların yargılanmasını istiyoruz” denerek iş cinayetlerine tepki gösterildi.
Basın açıklaması boyunca sık sık “Artık Ölmek İstemiyoruz”, “Kaza Kader Değil Bu Bir Cinayet”, “Çalışma Bakanı İstifa”, “Tersane İşçisi Yalnız Değildir!” sloganları atıldı.