
Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi göğüs cerrahisi uzmanı Dr. Ersin Arslan, 18 Nisanda 17 yaşındaki bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Bunun üzerine, Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) üyeleri başta olmak üzere on binlerce sağlık çalışanı iş bıraktı. Malatya’dan Muğla’ya, Denizli’den Kocaeli’ne, Antalya’dan İstanbul’a kadar Türkiye’nin dört bir yanında onlarca hastanede hizmet verilmedi, protestolar ve basın açıklamaları düzenlendi.
İstanbul’da çok sayıda hastanede büyük ölçüde iş bırakıldı. Sağlık emekçileri, çalıştıkları hastanelerin önünde açıklamalar yaparak toplu halde İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin bahçesinde buluşma yerine doğru hareket ettiler. Buluşmanın ardından, 11.30’da Beyazıt Meydanı’na doğru yürüyüşe geçildi.Yürüyüşün ardından, İl Sağlık Müdürlüğü önündeki basın açıklamasını, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu gerçekleştirdi. Ülkeyi yönetenlerin sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti görmezden gelmesine tepki gösteren Çerkezoğlu, taleplerini şöyle sıraladı: “Öncelikle, daha önce önerdiğimiz, sağlıkta şiddet sorunu Meclis’te ivedilikle ele alınsın. Hekim ve sağlık emekçisine karşı işlenen şiddet suçlarına cezai yaptırım gerektiren yasal düzenleme yapılsın. Hastaları doktorlara karşı kışkırtan söylemlerden vazgeçilsin. Hastalarla doktorları karşı karşıya getiren SABİM şikâyet hattı hemen şimdi kaldırılsın. Sağlık birimlerinde çalışanlara yönelik risk haritaları, işçi sağlığı birimleri ivedilikle oluşturulsun.”
Sağlık Bakanını istifaya çağıran emekçiler, sloganlarla taleplerini haykırdılar, şiddete dönüşen sağlıkta dönüşüm uygulamalarından vazgeçilmesini istediler. Dr. Ersin Arslan’ın ölümünden, hükümetin ve bakanın sorumlu olduğunu vurguladılar. Can güvenliklerinin sağlanmasını ve şartlarının iyileştirilmesini talep ettiler. Hastayı müşteri, hekimi robot olarak görme anlayışının bu tip saldırılara zemin sunduğunu ifade ettiler.
İzmir’deki eylemlerde de hükümete ve sağlık bakanına tepki büyüktü. “Tedbir almanızı değil, çekip gitmenizi istiyoruz” diyen emekçiler, Sağlık Bakanını istifaya çağırdılar. Antalya’da İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan doktorlar yolu trafiğe kapatırken, Kocaeli’nde ise 2 kilometrelik bir yürüyüş gerçekleştirildi.
Arslan’ın öldürülmesinin ardından Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile görüşerek acil taleplerini ortaya koydu. TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu başkanlığındaki heyet, konuyla ilgili olarak Meclis araştırması başlatılmasını talep etti. Hükümetin, doktorları hedef gösteren söylemlere son vermesini istedi. Gaziantep-Kilis Tabip Odası Genel Sekreteri Şaban Alagöz ise yaptığı açıklamada, “Tek isteğimiz can güvenliği. Çok şey mi istiyoruz?” diyerek tepkisini ortaya koydu.
20 Nisana kadar siyah kokart takarak protestolarına devam eden on binlerce sağlık emekçisi, talepleri karşılanıncaya kadar oturma eylemleri gerçekleştireceklerini duyurdular.