Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği sitesinde yayınlanmıştır (https://uidder.org)

Anasayfa > İşçi Hareketi > Deri-İş’ten Deri İşçilerine 1 Mayıs Çağrısı

Deri-İş’ten Deri İşçilerine 1 Mayıs Çağrısı

Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde 401 gündür direnişte olan Kampana Deri önünde Türk-İş’e bağlı Deri-İş Sendikası 1 Mayıs’a yönelik basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına sanayi bölgesinde çalışan çeşitli fabrikalardan birçok işçi katıldı. Deri-İş, Türk-İş Genel merkezinin Bursa’da merkezi 1 Mayıs kutlama kararına rağmen, İstanbul Taksim’deki kutlamalara katılacağını açıkladı.

Basın açıklamasında Tuzla Şube Başkanı Binali Tay bir konuşma yaptı. Tay konuşmasına “2012 yılı 1 Mayıs’ına yaklaştığımız şu günlerde, dünya ekonomik krizinin olumsuz sonuçlarından en fazla işçilerin ve emekçilerin etkilendiği bir tablo içindeyiz” diyerek başladı. İspanya’da, Yunanistan’da, Portekiz’de işçilerin ve emekçilerin haklarına dönük saldırılardan bahsetti. Aynı şekilde Türkiye’de de “Hükümet çalışma hayatını etkileyecek olan bir plan hazırlamış ve bu planın adını da Ulusal İstihdam Stratejisi koymuştur. Bu planla kıdem tazminatlarının fona devredilecek olmasıyla kıdem tazminatlarımız eriyecek ve patronların rahatlıkla işçileri işten çıkarabilmelerinin de önü açılacaktır” diyerek Avrupa’daki hak gasplarının aynısının Türkiye’de de yaşandığına vurgu yaptı. Tay, son günlerde iş cinayetlerinin arttığını, esnek çalışmanın yaygınlaştığını, taşeronluğun yeni yasa ile birlikte tamamen yasallaşacağını, sendikasızlaşmanın arttığını, sağlık emekçilerine yapılan saldırıları, eğitim sistemindeki 4+4+4 ile ucuz işgücünün önünün açıldığını anlattı.

“Kampana Deri’de devam eden direnişimiz 400 günü aşmıştır. Kadını ve erkeğiyle yağmur, çamur, soğuk demeden kararlı bir şekilde direnişimiz sürmektedir. Aynı şekilde İzmir’de de aynı işverene ait Savranoğlu Deri’de de direniş devam etmektedir. Mahkeme kararları lehimize sonuçlanmıştır. Kampana patronu ise sendika karşıtlığını sürdürmektedir. Haklılığı tespit olunan işçiler işe geri alınmalı ve sendika hakkı tanınmalı sendikamızla müzakere süreci başlatılmalıdır” diyen Tay şöyle konuştu: “Türkiye işçi sınıfının bir parçası olan deri işçileri yaklaşan 1 Mayıs’ta tüm örgütlü gücüyle katılacaktır. Tüm emek dostlarını Taksim’de birlik olmaya çağırıyoruz.”

Daha sonra söz alan Deri-İş Sendikası Genel Teşkilat Sekreteri Hasan Uluşan ise “İşçi sınıfı taleplerini haykırmak için 1 Mayıs’ta alanlarda olacak. Mücadele etmeden hiçbir hak elde edilmiyor. Bugün burada Kampana’da direnişte olan arkadaşların suçu ne? Tek suçları sendikalı olmak istemeleri. Türkiye’de Billur Tuz, Hey Tekstil, Kampana işçileri direnişteler. Bizler de işçi sınıfına yapılan saldırılara karşı alanları dolduracağız” dedi.

Basın açıklaması atılan “1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanındayız”, “Atılan işçiler geri alınsın”, “Yaşasın işçilerin birliği” sloganları ile son buldu.

  • İşçi Hareketi [1]

Kaynak URL: https://uidder.org/deri_is_ten_deri_iscilerine_1_mayis_cagrisi.htm

Links
[1] https://uidder.org/taxonomy/term/137