
İşçilerin uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ta bile çalıştırılan “Arka Sıradakiler” dizisinin set işçilerinden Selin Erdem aynı gün iş kazası sonucu hayatını kaybetmişti. Uzun ve ağır çalışma koşulları, kuralsız çalıştırma ve iş güvenliği önlemlerinin alınmaması sonucu yaşanan bu cinayetler ilk değil; örgütsüzlük durumunda son da olmayacak.
DİSK'e bağlı Sinema Emekçileri Sendikası SİNE-SEN 10 Mayısta Galatasaray Lisesi önünde “Setlerde Ölmek İstemiyoruz!” yazılı bir pankart açarak, yaşanan iş kazalarını protesto etmek için basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına katılan set işçileri; artık insanlık dışı koşullarda çalışmak istemediklerini, güvenceli iş, insanca bir yaşam istediklerini ve yaşananların kader veya ecel olmadığını söylediler. Sık sık “Sinema Emekçisi Köle Değildir!”, “Setlerde Ölmek İstemiyoruz!” sloganlarının atıldığı eylemde, önce Selin Erdem'in ablası Sema Erdem'e söz verildi. Erdem, yaşadığı acıdan dolayı konuşmakta zorluk çekti ve sadece şunları söyleyebildi: “Ben artık kimsenin ölmesini istemiyorum. Bu bir mukadderat değildir. Şu anda o setteki insanlar çalışmaya devam ediyor...” Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Mehmet Ali Alabora ise şöyle konuştu: “Bizler bugünden itibaren öncelikle iki sendika olarak SİNE-SEN'le birlikte çalışma koşullarımızın sorumluluğunu alıyor ve gelecek haftadan itibaren setlerde çalışma standartlarını başlatıyoruz. Eylül ayına kadar setlerimizin çalışma standartlarını belirleyerek, kanunun bize tanıdığı iş güvenliğini kendi irademizle sağlamak için bugün harekete geçiyoruz.”
Dev Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise, “Bütün bu kazaların sermayenin kâr hırsı nedeniyle olduğunu biliyoruz. Bu şartları düzeltene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. Son olarak SİNE-SEN adına basın açıklamasını yapan Hale İşsever şunlara değindi: “Bu kaza ilk değil. İş kanunu ve bunun çerçevesinde belirlenmiş işçi sağlığı ve işyeri güvenliği kurallarının uygulanmaması sonucu gerçekleşmiş bir iş cinayetidir. Çünkü işveren tarafından, işçinin sağlığı ve güvenliği ile ilgili önlemleri alması yönündeki hükümler emredici hukuk kuralı niteliğindedir.” Dizinin yönetmeni Hamdi Alkan’ın “Beğenmeyen bu iş yapmasın! Evet, 1 Mayıs’ta çalıştık, 1 Mayıs çalışarak da kutlanabilir. Ecel kapıya dayanınca yapılacak bir şey yok” sözlerine atıfta bulunan İşsever, konuşmasına şöyle devam etti: “Gerçekleşen bu kazanın bir rastlantı, ecel ya da kader olmadığını biliyoruz. ‘Önce tedbir sonra tevekkül' lafını arkadaşımızın ölümü ardından 'ecel' diyenlere hatırlatıyoruz. Bizler çalışma saatlerimizin, çalışma koşullarının, bizlere uygulanan her türlü yasal hak gasplarının düzeltilmesini istiyoruz ve bu konuda sendikalarımızla birlikte mücadeleye hazırız. İsteklerimizin takipçisi ve uygulayıcısı olacağız.”
Eyleme, Senaryo Oyuncuları Meslek Birliği (BİROY) Başkanı Janset Paçalı, Senaryo Yazarları Derneği Başkanı İlker Barış ve Enerji-Sen destek verdi. Eylem, “Sinema Emekçisi Köle Değildir!” sloganlarıyla son buldu.