Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği sitesinde yayınlanmıştır (https://uidder.org)

Anasayfa > İşyerlerinden > İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği > İş Cinayetlerinde Kaybedilenler İçin Vicdan Nöbeti

İş Cinayetlerinde Kaybedilenler İçin Vicdan Nöbeti

Davutpaşa’da, OSTİM’de, Van Bayram Otel’de, BEDAŞ’ta, Esenyurt’ta, Sultanbeyli’de, Marmaray’da, Bursa’da, Erzurum’da, Karadon’da ve daha nice iş cinayetlerinde yaşamlarını yitiren işçilerin aileleri, Taksim tramvay durağında “1 Saatlik Vicdan Nöbeti” eylemi yaptılar. Aileler, cinayetlerin üzerinden onca zaman geçmesine rağmen sorumluların yargılanmamasına karşı adalet istediler, iş cinayetlerinin son bulması talebiyle haykırdılar: “Sorumlular Belli, Hesap Sorulsun!” “İş Kazası Değil Bu Bir Cinayet!” “Susma Sustukça Sıra Sana Gelecek!”

13.30’da bir araya gelen aileler, ellerinde dövizler ve yitirdikleri yakınlarının fotoğraflarını taşıdılar. “İş Kazası Değil Bu Bir Cinayet!” ve “Biz Bu İhmali de, İş Cinayetini de Gördük. Tarih İşçiler İçin Acı Tarafıyla Tekrar Ediyor!” pankartı açtılar. Gözü yaşlı, yüreği acılı analar, babalar, kardeşler ve çocuklar “Artık Yeter” diye haykırdılar! İş cinayetlerinin son bulması ve sorumluların yargılanması için bir araya gelen aileler adına basın açıklamasını, ikinci Van depreminde Bayram Otel’de yaşamını yitiren gazeteci Cem Emir’in kardeşi Sinem Emir yaptı. İşverenlerin, kâr hırsı nedeniyle işçilerin hayatını önemsememesi, iş güvenliğine dair önlemleri almaması ve yetkililerin denetimleri yapmaması nedeniyle her gün 5-8 işçinin öldüğüne dikkat çeken Emir, sözlerine şöyle devam etti: “Biz de ‘söz bitti’ diyoruz artık. ‘Vicdan sahibi herkes bu gerçeği görmeli’ diyoruz. Bu haftadan itibaren iş cinayetlerine dur diyebilmek için vicdan nöbetine başlıyoruz. Bugüne kadar görevini yerine getirmeyen hükümet görevlilerine, sendikalara, meslek odalarına, siyasi partilere, medya kuruluşlarına sesleniyoruz: ARTIK YETER! Her iş kazası aslında bir cinayettir. İşverenin ve diğer sorumluların yargılanması gerekiyor, yasal mevzuatta belirtilen önlemlerin çalışma hayatında acilen alınması gerekir, yargılamaya izin vermeyen idari kurul kararlarının ortadan kaldırılması gerekir. 28 Nisan’ın, dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin anıldığı ve yasının tutulduğu gün olarak ilan edilmesi gerekir.” Emir, ayrıca bir çağrıda bulundu: “Her hafta Galatasaray Lisesi önünde Pazar günleri Saat 13.00’da bir saatlik VİCDAN NÖBETİ tutmaya devam edeceğiz. Vicdan sahibi herkesi bekliyoruz.”

Basın açıklamasından sonra yakınlarını kaybeden aileler konuştu. İlk olarak Davutpaşa patlamasında yakınını kaybeden Hakkı Güleç söz aldı: “Türkiye’de yaşanan iş cinayetlerine dikkat çekmek için 5 yıldır mücadele ediyoruz ve diyoruz ki başka canlar yanmasın. Başka analar, babalar, kardeşler ağlamasın. Başka çocuklar anne-babasız kalmasın. Bu iş cinayetlerinin nedeni sorumluların sorumluluklarını yerine getirmemesinden kaynaklanıyor. Vicdan sahibi kişilerin, bizlerin yanında yer alarak adalet mücadelemize destek olmasını istiyoruz. Bizler başka canlar ölmesin dedikçe maalesef devlet ve AKP hükümeti ‘sizler ölmesin diyorsunuz ama biz öldürmeye devam ediyoruz’ diyor. Bizler tek yürek olalım, tek ses olalım ailelerin dayanışmasına büyük destek verelim. Bir daha başka canlar ölmesin.”

Davutpaşa patlamasında yakınını kaybeden bir başka kişi olan Adnan Saday ise şunları söyledi: “Devlet de hükümet de bizleri ciddiye almıyor. Bizler yeter ki birlik olalım. 70 milyon bir olursak 4 kişiyi deviririz. Sen de işçisin ben de işçiyim. Hepimiz birlik olur hukuk mücadelesi verirsek kazanabiliriz ancak. ‘Bana ne?’ derseniz, bu patronlar daha çok sopa vurur başımıza. Hep birlik olalım.”

Ardından 2010 yılında İstanbul Gaziosmanpaşa’da 45 dakika boyunca elektrik tellerinde asılı kalarak can veren BEDAŞ işçisi Erman Keleş’in eniştesi Temel Şen, gözyaşlarına güçlükle hâkim olarak şunları dile getirdi. “Erman öldüğünde 2 aylık bebeği vardı. Erman’ı vasıfsız bir işçi olarak elektrik direğine çıkardılar. 35 bin voltluk elektrik çarptı ve öldü. Davası bile açılmadı. Bizler 2 yıldır mücadele veriyoruz. Bunun sorumlusu ortaya çıkarılsın, biz cezasını çekmesini istiyoruz.”

Ailelerin gönüllü hukuk danışmanlığını yapan Avukat Erbay Yücak iş cinayetlerinde yaşanan süreçleri anlattı. “Bu tip davalarda yargılanması gerekenler, hükümet, Çalışma Bakanlığı ve işverenlerdir. Ancak hiçbiri yargılanmıyor. Adalet nöbetine, duyarlı kurum ve kişiler destek olmalıdır.”

Konuşmaların ardından ve bir sonraki oturma nöbeti için çağrı yapıldıktan sonra eylem sonra erdi.

  • İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği [1]

Kaynak URL: https://uidder.org/is_cinayetlerinde_kaybedilenler_icin_vicdan_nobeti.htm?qt-diger_makaleler=0

Links
[1] https://uidder.org/taxonomy/term/243