
10 Haziranda UİD-DER Aydınlı temsilciliğinde büyük bir heyecan ve hareketlilik yaşandı. UİD-DER İşçi Tiyatrosu, turne kapsamında Köle İbrahim Tuhaf Konuşuyor adlı oyununu Tuzla Aydınlı temsilciliğinde işçilerle buluşturdu.
Etkinlik öncesinde UİD-DER’li işçiler kolları sıvadılar ve temsilciliğin arkasındaki tarlada 200 kişilik bir tiyatro salonu kurdular. 200 kişilik çadır salon günler öncesinden inşa edilmeye başlandı ve Pazar sabahı son hazırlıklar tamamlandı. UİD-DER İşçi Tiyatrosu Topluluğunu izlemeye gelen yüzlerce işçi ve emekçiyi karşılayan UİD-DER’liler, onlara kendi elleriyle hazırladıkları ikramları ve çayları sundular.
Yüzlerce işçi yerini aldı ve perde açıldı. Köle İbrahim sahnede bir süre sonra tuhaf tuhaf konuşmaya başladı. Oyunun daha ilk sahnelerinde kahkaha sesleri çadırdan dışarılara taşıyordu. Mısırlı bir köle olan İbrahim, yükselen piramitler için taş taşımaktadır ve sonsuza kadar kölelerin taş taşıyacağını ve firavunların her şeyin sahibi olduğunu düşünmektedir. Başına düşen taşla zamanda bir yolculuk yapar ve yeniden kölelik zamanına geri döner. İşte ne olursa ondan sonra olur. Daha önceleri sadece “taş ver, taş al, taş koy” diyen İbrahim’in ağzından artık köle arkadaşlarının kulağına yabancı kavramlar çıkar. Köleler yeni duyduklarını kavrayamazlar, tuhaf bulurlar ve İbrahim’in delirdiğini ve aynı tanrılar gibi konuştuğunu söylemeye başlar. Zira tanrılarda kölelerin anlamadığı büyülü sözler söylemektedirler. “Sendika, ücret, sigorta, işi durdurmak, köle olmamak gerektiği” gibi şeyler diğer kölelerin kafasını karıştırır.
İbrahim’in bu “tuhaf” konuşmaları tüm köleleri etkisi altına aldığında artık hiçbir şey eskisi gibi olmaz. Firavuna karşı başlayan isyan büyür ve firavun kaçar. Köleler şöyle haykırırlar: “MAVİ GÖK KUBENİN ALTINDA VE BEREKETLİ TOPRAKLARIN ÜZERİNDE NE VARSA BİZİM OLACAK!” Oyunun sonunda diktatör Hüsnü Mübarek’in Mısır halkı tarafından devrilmesinin görüntüleri perdeye düşüyor ve oyun bitiyor. Yani oyun günümüze bağlanıyor. İbrahim’in söyledikleri ne düş ne de hayaldir. Tersine, sonuna kadar gerçektir. Bugünün işçileri, sadece modern ücretli kölelerdir ve “tuhaf” konuşmalara her zamankinden daha fazla ihtiyaç duymaktadırlar. İşte bu nedenle Köle İbrahim’in konuşmaları oyunun işçi izleyicilerinin yüreğini umutla doldurdu. Yüzlerce işçi oyunu dakikalarca ayakta alkışladı.
Oyun bittiğinde izleyiciler, emeklerinden dolayı oyuncuları ve UİD-DER’i tebrik ettiler, bu oyundan çok şey öğrendiklerini anlattılar. Etkinlik sonrasında izleyicilere, bahçeye kurulan yemek stantlarından yemekler ikram edildi, çaylar yudumlanıp sohbetler edildi.