
11 aydır işsiz olan ve Liman-İş Sendikası’nın Mersin şubesini işgal eden 11 MLH işçisiyle sohbet ettik. İşçiler 11 aydır neler yaşadıklarını bizlere anlattılar. MLH işçileri limanda çalışırken, konteynır kilitlerini takıp-sökme, gemi bağlama (palamar) işini yapıyorlardı. 31 Ağustos 2011’de 185 işçinin çalıştığı MLH şirketinin sözleşmesi bitti. 185 işçi kapı önüne konuldu. Yapılan görüşmeler sonucunda 136 işçi MIP bünyesinde kadroya geçirildi. Geri kalan 49 işçi, sözde havuz sistemi içine alındı. Kademeli olarak 26 işçiye işbaşı yaptırıldı. Uzun bir bekleyiş dönemine giren işçilerden 11’i işleri için mücadele etmeye kararlı olduklarını vurguladılar.
İşçilerden birine, aylar önce limanda pozisyon yaratılıp işbaşı yaptırılacağı söylenmiş. Limana vinç alınacak, böylece işçi açığı ortaya çıkacakmış. İşçiler uzun zamandır bu tip sözlerle avutuluyor. Geçtiğimiz günlerde bir gün süreyle limanda iş durdurulmuştu. Bu son eylemle ilgili bir işçi bıçağın kemiğe dayandığını şöyle anlattı: “Limanda 20 saati aşkın bir süre iş durdu. 18 madde sözü verildi. Maddelerin ikinci sırasında dışarıda kalan bizler vardık. Bu söz de tutulmadı. ‘Vardiya sistemi değişecek dediler, görüşme olacak’ dediler. 10-15 gün de orada oyaladılar. Bir türlü görüşme olmayınca, oyalama taktiğine karşı bizim de sabrımız kalmadı. Aile baskısı, maddi sıkıntılara karşı biz de eylem kararı verdik.”
Bunun üzerine işçiler 9 Temmuz sabahı Mersin Liman-İş şubesini işgal ettiler. Şube başkanına seslenerek şöyle dediler: “Git bizim için görüşme yap, elle tutulur bir şey yap. Bize süreç diyorsunuz imzalı-yazılı tarih getirin.” Kararlı olduklarını göstermek için işgal eylemini ertesi güne kadar sürdürdüler. İşçiler, aynı akşam Şube Başkanı Kadir Özçelik ile iki temsilcinin bir arkadaşlarının evine gittiğini ve “çocuklarınıza söyleyin sendikayı işgal etmesinler. Savcılığa gidip şikâyet edeceğiz. Sonra bizden bilmeyin” dediklerini anlattılar. İşçiler bunun üzerine işgali sona erdirdiler. Ancak daha sonra şube başkanının evine giderek öfkelerini ortaya koydular: “Ailelerimizi niye rahatsız ettin? Bu nasıl bir sendika? Bir sendika nasıl kapanabilir? Koltuğun hakkını veremiyorsan istifanı ver!” 11 Temmuzda liman önünden sendika binasına yürüyen işçiler, sendikanın şube başkanı tarafından kilitlendiğini, kapısının kimseye açtırılmadığını, personelin de izne yollandığını söylediler. Sendika binası önüne tabut bırakan işçiler eylemlerini sonlandırdılar.
Sendikanın kapısı ancak 13 Temmuzda açtırıldı. İşçiler, MIP yönetimi ile yapılacak görüşmeyi beklediklerini, mücadeleye devam edeceklerini ifade ediyorlar.
MLH işçileri bölgedeki sendikaları tek tek dolaşarak mücadele süreçlerini anlattılar. Maddi ve manevi dayanışma beklediklerini ifade ettiler. İçeride çalışan arkadaşlarından da birlik ve dayanışma beklediklerini belirten işçiler; “Biz onların bir parçasıyız. Beraber emek vermişiz. Bizlere, parçalarına sahip çıksınlar. Tek yumruk olursak istediğimizi alırız, birliğimizi bozarsak işveren bunu her şekilde kullanır, işçi kaybeder” diyorlar.