Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği sitesinde yayınlanmıştır (https://uidder.org)

Anasayfa > Dünyadan > Dünyadan Kısa Kısa

Dünyadan Kısa Kısa

Sri Lanka

srilanka.jpg [1]

Seylan Elektrik İdaresi’nde çalışan 15 bin işçi, ücret eşitsizliklerinin giderilmesi talebiyle greve çıktı. Greve giden işçilerden 120’si işten çıkarıldı. Grevin ardından işten çıkarılan işçilerin geri alınması talebiyle 24 saatlik bir iş bırakma eylemi daha gerçekleşti. Grevi kırmak amacıyla 4000 kadar geçici işçi tutulduğu ve deneyimsiz bir işçinin elektrik çarpması nedeniyle hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Atılan işçilere geri alınacaklarına dair söz verildiğini bildiren sendika, bununla beraber çeşitli taleplerinin karşılanmaması halinde 3 günlük greve gidileceğini açıkladı.

Norveç

norvec.jpg [2]

Norveç’te 700’den fazla petrol işçisinin grevi ikinci haftasına girdi. Maaş ve fazla mesai ücretinin arttırılması ve emeklilik yaşı ile ilgili haklar için yapılan grev nedeniyle, Norveç’in toplam petrol üretiminin yüzde 13 azaldığı bildirildi. Sendika bir lokavt veya hükümet müdahalesinin olmaması amacıyla grevi yaygınlaştırmadığını bildirdi. Norveç’te bu sektörde ilk grev ücret artışı talebiyle 2004’te yapılmış ancak anlaşmaya varılamamıştı.

Endonezya

Endonezya’nın posta şirketi Pos Indonesia’da daha yüksek ücret, emeklilik ve diğer haklar için yaklaşık 5000 işçi 3 günlük greve gitti. Sendika sözcüsü, ülke genelinde posta memurlarının greve katıldığını ayrıca şirketten emekli olan önemli sayıda işçinin de greve destek verdiğini bildirdi. Ücret ve emekli maaşı artışı ve sağlık sigortasının kapsamının genişletilmesi dâhil olmak üzere 6 taleple greve giden işçilerin %30’u taşeron firmada çalışıyor. Emekli maaşı ise çalışırken alınan maaşın sadece %45’ine denk düşüyor. Emeklilere dayatılan sefalete karşı tepkiler büyüyor.

Kazakistan

Çokuluslu bir çelik şirketi olan ArcelorMittal’ın Kazakistan’daki fabrikasında çalışan işçiler, %30 ücret artışı talebiyle 3 saatliğine iş bıraktı. Greve 3 bin işçi katıldı. Görüşmelerin Ekim ayına dek sürmesi bekleniyor. Şirket Haziran ayının başında, fabrikadaki kömür ve çelik sendikalarının tepkisini azaltmak için %10 ücret artışını kabul etmişti. ArcelorMittal’in Türkiye’de de fabrikaları bulunuyor.

Güney Kore

kore_0.jpg [3]

80 bin kadar Güney Kore’li kamyon şoförü %30 ücret artışı ve yakıt alımlarında vergi indirimi talepleriyle 25 Haziranda greve çıktı. Grev önemli limanlara yük konteynırlarının nakliyesini %70 oranında engelledi. Hükümet, grevin gücünü kırmak amacıyla 100 askeri yük kamyonu ve 200 şoför yollasa da başarılı olamadı. Aracılara nakliye ücretinin %40’ına varan komisyonlar verilmesini protesto eden şoförler, talepleri kabul edilene kadar greve devam etmeye ant içtiler.

27 Haziranda ise 30 bine yakın inşaat işçisi ücret artışı, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve emekli maaşında iyileştirme yapılması talebiyle iş bıraktı. Güney Kore’de, %70’i hükümetin altyapı projelerinde çalışan çok sayıda inşaat işçisi, ödenmemiş ücretleri için de mücadele ediyor. İşçilerin ödenmemiş ücretleri 147 milyon dolara ulaşmış bulunuyor. Sendika, ayrıca geçen yıl 577 işçinin inşaatlardaki iş cinayetlerinde can vermesine atıfta bulunarak mesleki sağlık ve güvenlik sigortası talep etti.

  • Dünyadan [4]

Kaynak URL: https://uidder.org/dunyadan_kisa_kisa.htm

Links
[1] https://uidder.org/file/srilankajpg
[2] https://uidder.org/file/norvecjpg
[3] https://uidder.org/file/kore0jpg
[4] https://uidder.org/Koseler/dunyadan