
Banka patronları, kredi kartı kullanıcılarını sürekli borç batağında tutmak için türlü tuzaklar kuruyor. Faiz gelirleri düşen bankalar, kredi kartlarını kullanmayan müşterilerden “İşlemsizlik Ücreti”, hesabı olanlardan ise “Hesap Bakım Ücreti” adı altında yeni bir soyguna giriştiler.
Kredi kartlarını aldıktan sonra yüklü ekstreler görmekten çekindikleri için korkarak kullananlar ya da bankanın ısrarı üzerine kredi kartlarını kullanıma açtıranlar ekstrelerine yansıyan “Aylık İşlemsizlik Ücreti” ile şaşkına dönüyorlar. Bu uygulamaya göre kredi kartlarını kullanmayanlar kredi kartını kullanana kadar bu ücreti ödemek zorunda. Kredi kartını 3 ay boyunca kullanmayanlardan 8 TL gibi bir işlemsizlik ücreti kesintisi yapılıyor. Yine kullanmamaya devam ederseniz, bu sefer kredi katını kullanana kadar aylık 3 TL ödüyorsunuz.
Bunun üzerine kart sahipleri, şikâyet portalı Şikayetvar’a gönderdikleri şikâyetlerle kullanmadıkları kartlar için ekstrelere yansıyan Aylık İşlemsizlik Ücretini şikâyet ettiler. İşte o şikâyetlerden iki örnek:
“Bugün tarafıma Garanti Bankası tarafından şu mail geldi: ‘Alışverişin tadını Flexi ile çıkarın. Flexi Card’ınız ile 3 ay boyunca hiç işlem yapmadığınız için hesap özetinize 7,99 TL işlemsizlik ücreti yansıtılmıştır. Bundan sonra Flexi’nizi kullanmadığınız her ay için hesap özetinize 2,99 TL işlemsizlik ücreti yansıtılacaktır. Bu ücretin kartınıza yansıtılmaması için Flexi’niz ile tutarı ne olursa olsun en az bir işlem yapmalısınız.’ Benim elimde Flexi kartım yok ki! Olmayan bir şeyden nasıl ücret alınıyor? Müşteri hizmetlerini arıyorum, aktif kartınız bulunmamaktadır diyor. Lütfen bu saçmalığa son verin, var olmayan bir şeyden ücret alınamaz.”
“Aylar önce kapatmış olduğum ek kartımın yeniden açılması için Garanti Bankası’ndan teklif aldım. Açılmasını kabul ettim. Ancak kart daha elime ulaşmadan 7,99 TL işlemsizlik ücreti ve 1,99 TL de kart kullanım ücretinin yansıtıldığını fark ettim. Bu tutarların iptal edilmesi için müşteri hizmetlerini aradım.
Ancak kart elime ulaşmadan bu tutarları iade edemeyeceklerini belirttiler. Borç yansıtırken sorun yok. İptal etmek istediğimizde kartın elimizde olmaması sorun mu oluyor? Bu arada dün kart elime ulaştı. Artık toplamda 9,98 TL’lik bu ücretlerin iadesini istiyorum.”
Bankada hesabı olan tüketiciler hesaplarını kontrol ettiklerinde yeni bir kesinti daha gördüler. 2012’de başlayan yeni uygulama ile bankada hesabı bulunan tüketicilerden hesap bakım ve saklama ücretleri kesilmeye başlandı. Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) bankalardan istediği ve bankaların da hesap sahiplerinden kestiği paranın yanı sıra, bu paranın yüzde 5’i kadar da Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) kesilmeye başlandı. Hesap bakım ücreti yıllık 3 lirayı bulan işlem için de alınıyor.
Görüldüğü gibi sistemin çürümüşlüğü gitgide derinleşiyor. Patronlar, sistemlerinden kaynaklanan krizlerden kurtulmak için her defasında emekçileri daha fazla soymanın yöntemlerini geliştiriyorlar. Sömürü sistemi her yanından su aldıkça, patronlar daha da pervasızlaşarak saldırılarını arttırıyorlar. Kredi kartı mağduriyeti nedeniyle akıl sağlığını yitiren, canlarına kasteden, aileleri dağılan onbinlerce işçiyi hiç düşünmeden onlar, kârlarını katlayabilmek ya da düşen kârlarını artırmak için büyük bir gayretle saldırıyorlar. Patronlar sınıfının hırsızlıklarına karşı biz işçiler sesimizi yükseltmeliyiz. Yaşananlar gösteriyor ki bizler örgütlü bir güç olmadıkça sorunlar sarmalından kurtuluş olmayacaktır.