
Antep’te Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde 5 fabrikada başlayan, daha sonra bir fabrikanın daha katılımıyla 6 fabrikaya yükselen, kurulan komiteler ve seçilen temsilciler aracılığıyla ortaklaştırılan grevlerin ardından 3 fabrikada anlaşmaya varıldı ve grevler sonlandırıldı. Ücret artışı ve ikramiyeyle ilgili talepler tam olarak olmasa da kısmen karşılandı. Gürteks, Gür İplik ve Şireci Tekstil’de ise patronla görüşmeler sürüyor.
Bölgedeki diğer fabrikalardaki işçilerin mücadelelerinden haberdar olması amacıyla broşür dağıtan işçiler 16 Ağustos Çarşamba günü şehir merkezinde bir basın açıklaması düzenleyerek hükümete ve ısrarla kendileriyle ilgili haber yapmayan yerel basına tepkilerini dile getirdiler.
Grev üzerine Gürteks ve Gür iplikte toplam 1200 işçiyi işten çıkaran ve ancak tazminatsız yeni baştan girişi kabul etmeleri durumunda işe alacaklarını söyleyerek işçilere boyun eğdirmeye çalışan patronlar, bir işçi temsilcisinin bildirdiğine göre, daha sonra mücadelede öne çıkan işçilerden oluşan yaklaşık 50-60 kişi hariç olmak üzere tüm işçileri geri alacaklarını açıkladılar. Şireci Tekstil patronu da aynı yola başvurdu.
Çalışan işçilerin tümünün iş bıraktığı ve moralleri yüksek olan Motif İplik işçileri, 9 günlük iş bırakma nedeniyle kendilerinin 200 lira zarara uğradığını ama patronun milyarlarca lira zarar ettiğini belirtti. İşçiler aynı gün patronla anlaşmaya vararak grevi sonlandırdılar.
Gür İplik fabrikasının işçileri Pazar günleri mesailerin zorunlu tutulduğunu, Pazar yevmiyesi normalde 66 lira olmasına rağmen Pazar günü mesaiye gelmeyen işçilerden 120 lira kesildiğini söylediler. Fabrika müdürünün patrondan habersiz verdiği ücret artışı sözünden dönerken yüzlerce işçiyi yalancılıkla suçladığını ve hakaret ettiğini ifade ettiler.
Aynı fabrikadan bir kadın işçi “14 yıl çalıştım, şimdiye kadar hep uyumuşum ama artık uyandım” diyordu. Bir başka işçi “Sendikayla geçen yıllarda 10 TL zam alabildik ama biz kendi inisiyatifimizle birlik olarak birkaç gün içinde 120 TL ücret artışını şimdiden kabul ettirdik” diyerek mücadeleyle elde edilebilecek maddi ve manevi kazanımların kısa bir özetini yaptı.
İşçilerin bildirdiğine göre polis yoldan geçen ve destek olmak için korna çalan araçlara ruhsat soruyor ve trafik cezası kesiyor. İşçilerin diğer fabrikalarda direnişte olan işçileri ziyaret etmelerine izin vermiyor ve yolda kimlik kontrolü yapıyor. Civar fabrikalarda patronlar işçilerin tuvaletleri kullanılmasına izin vermiyor ve işçiler tuvalet ihtiyaçlarını açık arazide gideriyor. Avukatın, patronun makineleri ve binayı tahrip edip suçu işçilerin üzerine atabileceği ve o nedenle fabrikanın önünden ayrılmamalarını salık vermesiyle işçiler geceleri de fabrikada kaldıklarını belirtiyor.Kendi oylarıyla seçilen 12 AKP’li milletvekilinin hiçbirinin yanlarına gelmediğini, valinin yüz çevirdiğini belirten işçiler, yerel ve ulusal basının yanlarına uğramadığını, grevci işçilerden birinin aradığını öğrendikleri anda telefonu yüzlerine kapattıklarını belirtiyorlar.
Sağlık emekçileri olarak Şireci Tekstil, Gür İplik ve Motif İplik fabrikalarının önündeki grevci işçilere yaptığımız ziyaretleri işçiler olumlu karşıladılar. İşçiler kendilerine ulaştırdığımız İşçi Dayanışması bültenlerini ilgiyle incelediler. Mücadelelerinde kendilerine destek mesajlarımızı ilettik ve derneğimizi kısaca tanıttık.
Bu grevlerde sermaye devletinin emrindeki polis aygıtının nasıl da sermayenin hizmetinde işçilerin mücadelesini baltaladığı bir kez daha gözler önüne serildi. Sermaye basınının, sermaye partisi AKP’nin ve sermaye devletinin diğer temsilcilerinin işçilere nasıl sırtını döndüğünü; patronların tuvaletleri işçilere kullandırmamaya varıncaya kadar diğer patronlarla nasıl işbirliği içinde olduğunu bir kez daha gördük. Ama aynı zamanda birleşen işçilerin gücünün bir kez daha farkına vardık.