
İspanya: İşçiler Parlamento Binasından Ayrılmıyorlar
İspanya’da işçi ve emekçiler, 26 Eylülde işgal çağrısı yaptıkları parlamento binası önünden ayrılmak istemiyorlar. 28 Eylülde hükümet, kamu çalışanlarının maaşlarının dondurulması, işsizlik ödeneğinin kesilmesini içeren 40 milyar avro bütçe kesinti planını meclise sundu. Kesinti planının meclise sunulmasına öfkelenen on binlerce işçi ve emekçi 29 Eylülde eylem yaptı. Eylemin akşam saatlerine kadar uzamasının ardından polis kitlelere acımasızca saldırdı. Günün sonunda iki kişi yaralandı ve 12 kişi tutuklandı.İspanya’da işsizlik %25 oranında. Gençler arasındaki işsizlik ise %50 civarında.
Portekiz: İşçi ve emekçiler sokaklara çıktı
portekiz_0.JPG [2]

İşçilerin taşıdıkları pankartların ve dövizlerin üzerinde “Mücadeleye devam”, “Yaşamlarımızı Geri İstiyoruz”, “Troyka Cehenneme Git!” yazıyordu. CGTP lideri Armenio Carlos, “Bir yıl önce başbakan Portekiz’in sorunları üzerinde troyka (Avrupa Birliği, Avrupa Birliği Merkez Bankası ve IMF’nin oluşturduğu üçlü kurul) ile anlaşıldığını söyledi. Fakat bu filmi biz Yunanistan’da da gördük. Bu yolun çıkışı yok! Bizi uçurumun kenarına itiyorlar” dedi.
Eyleme katılan bir işçi, “Hükümet ve troyka bizleri her geçen gün daha fazla soyuyor. Ülke uçurumun kenarına yuvarlanıyor. Ben yaşlıyım, hayatımın sonuna yaklaşıyorum ama 20’li 30’lu yaşlardaki gençlerin bu ülkede geleceği kalmadı” dedi. Özellikle gençler yurtdışında kendilerine iş aramaya başladılar bile.
Geçtiğimiz haftalarda yapılan eylemlerin ardından hükümet vergi artırımını yeniden gözden geçireceğini açıklamıştı. Ancak şimdi vergi artırımından ziyade başka formüller aradığını açıkladı. Portekiz’de işsizlik oranı %15 civarında. Ülke ekonomik olarak 1970’ten bu yana en kötü günlerini yaşıyor.
Almanya: Vergileri zenginlerden kesin!
Almanya’da işçi ve emekçiler, 29 Eylülde sokaklara çıkarak vergilerin zenginlerden kesilmesini talep ettiler. Düzenledikleri gösterilerle mali işlemler üzerinden alınan ağır vergileri protesto etti. 40 ayrı şehirde 40 bin işçi ve emekçi sokaklara çıktı.
Frankfurt’ta Avrupa Merkez Bankası binasına doğru yürüyüşe geçen kitle zenginliğin daha adil dağıtılmasını istedi. Almanya’nın borcunun işçilerin sırtına yıkılmaması gerektiğini söyleyen Ver.di Sendikası sözcüsü, “bu borç nereden geliyor? Kriz dönemlerinde onlar bankaları kurtarmak için, yoksul halka ağır vergiler yüklüyorlar, zenginliği yine zenginlere dağıtıyorlar” dedi.