
DİSK, Mecliste görüşüldüğü gün Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı’nı bir basın açıklamasıyla protesto etti. 3 Ekimde TBMM gündemine getirilen yasa tasarısı görüşülürken, DİSK üyeleri de Meclis Dikmen Kapısı önünde saat 12.00’da bir araya geldi.
Meclis kapısı önünde durdurulan eylemciler polislere “İşçilere Değil, Çetelere Barikat!” sloganıyla karşılık verdi. “Zalimin Zulmüne Karşı Direneceğiz! Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısına, Kıdem Tazminatının Gasp Edilmesine, Sendikal Hak ve Özgürlüklerin Kısıtlamasına, Sendikal Grev Yasaklarına, Esnek Çalışmaya, Taşeronlaştırmaya Geçit Vermeyeceğiz!” pankartı açan DİSK’li işçiler, “AKP Halka Hesap Verecek”, “Faşizme Karşı Omuz Omuza” sloganlarını attı. Eyleme CHP milletvekilleri de destek verdi.
Basın açıklamasını DİSK Genel Başkanı Erol Ekici yaptı. Ekici, sendikaların toplu sözleşme yetkilerinin verilmediğini, toplu sözleşme haklarının gasp edildiğini belirtti. Gündemde olan tasarının, 12 Eylül’ün getirdiği anti-demokratik yasadan farklı olmadığını ifade eden Ekici,12 Eylül mirası, sendikal mevzuatı biraz makyajla sürdürecek olantasarıyı kabul etmediklerini belirtti. Ekici ayrıca uygulanacak iş kolu barajlarıyla ortaya çıkan tabloyu şöyle açıkladı: “Yasa uygulanmaya başladığında yüzde 1 barajıyla 10 sendika, yüzde 2 barajıyla 13 sendika, yüzde 3 barajıyla 6 sendika daha baraj altında kalacak. Yani, toplu sözleşme yetkisi olan mevcut sendikaların yarısından fazlası, 6 milyon 298 bin kişiyi temsil eden 29 sendika toplu sözleşme yapamayacak.”
Erol Ekici yasa tarsısı meclisten geçtirdiği takdirde karşılaşılacak sıkıntıları ise şöyle sıraladı:
-
Mevcut sigortalı işçilerin %57’si toplu sözleşme yapacak sendika bulamayacak.
7 sektör baraj altında kalacak. Sayıları 6 milyon 298 bin kişiyi bulacak inşaat, turizm, sağlık, taşımacılık, ticaret/büro/eğitim, basın ve liman işçileri için toplu sözleşme bir hayal olacak!
Yasaya göre işkolu barajı yüzde 1, yüzde 2 ve yüzde 3 şeklinde uygulanacak. Özel sektörde gerçek sendikalaşma oranının yüzde 3 civarında olduğu düşünülecek olursa önümüzdeki yıllarda sendikal hareketin bütünü için ciddi bir tehlike söz konusu.
Yasa uygulanmaya başlandığında %1 barajıyla 10 sendika, %2 barajıyla 13 sendika, %3 barajıyla 6 sendika baraj altında kalacak. Yani toplu sözleşme yetkisi olan mevcut sendikaların yarısından fazlası, 6 milyon 298 bin kişiyi temsil eden 29 sendika toplu sözleşme yapamayacak.
8 sektörde tek sendika egemenliği kurulacak ve 2 milyon 868 bin sigortalı işçi (yani %26’sı) tek sendikaya üye olmak zorunda kalacaklar.
Ekici basın açıklamasını DİSK’in taleplerini açıklayarak sonlandırdı: “AKP hükümetinin ILO normlarına ve Avrupa Sosyal Şartı’na rağmen bu yasayı çıkartmak istemesinin en önemli nedeni, militan, mücadeleci, devrimci sendikal anlayışların tasfiye edilerek, hükümetin arka bahçesi olan bürokratik sendikal yapıların geliştirilmesini sağlamaktır. Bu nedenle;
Herkese özgürce sendika kurma ve sendikaya üye olma hakkı verilmesini,
Sendikaların kendi iç işleyişlerini, denetimlerini ve faaliyetlerini serbestçe düzenleyebilme, kendi yöneticilerini serbestçe seçebilme hakkına sahip olmasını,
Çok düzeyli toplu pazarlık ve toplu sözleşme düzeninin kurulmasını,
Toplu sözleşme hakkı için yüzde 10 işkolu barajı dâhil bütün barajların kaldırılmasını,
Toplu iş sözleşmesi prosedürünün sadeleştirilmesini, sendikaların çalışanların tümünü temsil eden örgütler olarak tanınmasını, yetki uyuşmazlıklarında referandum uygulanmasını,
Grev yasakları ve engellerinin kaldırılmasını TALEP EDİYORUZ!