
Mecliste görüşülen Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu Tasarısına karşı, Sendikal Güç Birliği Platformu’nun eylemleri sürüyor. 16 Ekimde TÜMTİS, Deri-İş, Hava-İş, Belediye-İş, Kristal-İş, Petrol-İş, Tek Gıda-İş, Tez Koop-İş sendikalarının örgütlü olduğu birçok fabrikada, Meclis’te görüşülen yasaya karşı 1 saatlik iş durdurma eylemi yapıldı.
Aynı gün İstanbul ve Ankara başta olmak üzere 6 ilde eş zamanlı oturma eylemi yapıldı. SGBP bileşeni sendikalar ve üyeleri, İstanbul’da Galatasaray Lisesi önünde toplanarak Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçtiler. Eyleme, direnişlerini sürdüren Hava-İş üyesi THY işçileri, TÜMTİS üyesi DHL işçileri ve Enerji-Sen üyesi BEDAŞ işçileri de katıldı. Eyleme Halkların Demokratik Kongresi de (HDK) destek verdi. Kitle, yürüyüş esnasında sloganlarla hükümeti protesto etti: “Birleşen İşçiler Asla Yenilmez”, “Yaşasın İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği”, “İşçi Düşmanı Hükümet İstifa”, “Hükümet Yasanı Al Başına Çal”, “Yasakçı Yasa İstemiyoruz”, “Birleşe Birleşe Kazanacağız!”
Taksim Meydanı’na gelindiğinde oturma eylemine geçildi. Basın açıklamasını yapmak üzere sözü SGBP Dönem Sözcüsü TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk aldı. Öztürk, işçileri ve basını selamladıktan sonra şöyle konuştu: “Türkiye Büyük Millet Meclisi, çalışma yaşamını ve sendikal hayatı ciddi biçimde değiştirecek bir yasa tasarısını görüşüyor. Aylardır toplu sözleşme hakkımızı, bu yasayı bahane ederek gasp eden, yetki işlemlerini dondurup işçileri sözleşmesiz bırakan iktidar, şimdi büyük bir hızla, işveren örgütlerinin dikte ettiği maddeleri Meclis’ten geçirmek için yoğun mesai yapıyor. Bu yasa ile bütün sendikal güvenceler elimizden alınıyor, barajlarla sendikalar bitiriliyor, grev yasakları devam ettiriliyor. Bu yasa açıkça bir sendikasızlaştırma yasasıdır. Bu nedenle kabul etmemiz mümkün değildir. ‘İleri demokrasinin’ gazıyla, copuyla, susturulmak istensek de, demokratik haklarımızı kullanmamız, bu sendikasızlaştırma yasasına karşı mücadelemiz engellenemez. Unutulmamalıdır ki kapalı kapılar ardında işçilerin iradesini hiçe sayarak kişisel pazarlıklarla protokol imzalayan, gazete ilanlarıyla suç ortaklığını gizlemeye çalışan Türk-İş ve Hak-İş yöneticileri de bu işçi düşmanı yasanın işbirlikçileridir.”
Öztürk’ün konuşmasının ardından oturma eylemi devam etti. Alkışlar ve ıslıklarla işçilerin örgütlülüğüne saldıran hükümet protesto edildi. Yaklaşık 4 saat süren oturma eyleminin ardından Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin bir konuşma yaptı. Ayçin, “Türk-İş’in hükümetle yapmış olduğu protokolü şiddetle ve öfkeyle reddediyoruz. İşçi sınıfı bu ihaneti reddediyor. Buradan hükümete sesleniyoruz: Siz Türkiye işçi sınıfının sesini Türk-İş’ten ibaret sanıyorsanız çok yanılıyorsunuz. Bizler bu yasa geri çekilinceye kadar mücadele edeceğiz!” dedi. İşçiler; “İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz!” sloganlarıyla eylemi bitirdiler.