Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği sitesinde yayınlanmıştır (https://uidder.org)

Anasayfa > İşçi Hareketi > Hacettepe Hastanesi Taşeron İşçilerinden Basın Açıklaması

Hacettepe Hastanesi Taşeron İşçilerinden Basın Açıklaması

Ekonomik kriz etkisini her gün biraz daha hissettiriyor. Bu etkiyle kârları düşen patronlar, hükümetler aracılığı ile yeni yasalar çıkartmaya ve biz işçilerin ellerinde kalan haklarımızı bir bir almaya çalışıyorlar. Bunu yapmanın en kolay olduğu alanlardan birini de taşeron şirketler oluşturuyor. Sendikalaşmanın neredeyse imkânsız hale geldiği, işten çıkarmaların kolaylıkla yapılabildiği ve ücretlerin açlık sınırının altında kaldığı bir ortamda, işçiler yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Ancak tüm bu yaşanan olumsuzluklara karşı işçiler haksızlıklara boyun eğmiyor ve mücadele ediyorlar.

2012-11-09_hacettepe-iscileri_003.JPG [1]

Hacettepe Hastanesi’nde taşeron işçilerin daha önce defalarca kez maaşları eksik ve gecikmeli ödenmiş, işçiler de sessiz kalmayarak maaşlarının yatmasını sağlamıştı. Kasım ayı maaşları yine geciken Hacettepe Hastanesi taşeron işçileri yemekhane önünde basın açıklaması yaparak gecikmeyi protesto ettiler. 9 Kasımda saat 11.00’da yemekhane önünde bir araya gelen taşeron işçiler adına basın açıklamasını Sadegül Başkuş yaptı. Maaşların gecikmesine dair kendilerine yetkililer tarafından hiçbir açıklama yapılmadığını söyleyen Başkuş, “Biliyoruz ki bu belirsizliğin ve keyfiyetin temelinde bizlerin taşeron işçiler olarak sesimizi çıkartmayacağımız fikri yatmaktadır. En az işçiyle en çok işi, en ucuza yaptırma fikriyle hareket eden yöneticiler bizlerden uysallık, disiplin ve performans beklerken, kendileri aynı disiplin ve özeni bizlerin hayatına göstermemektedir” biçiminde konuştu. Başkuş konuşmasına şöyle devam etti: “Biliyoruz ki yaşadığımız sorunların kökeninde güvencesiz çalışma demek olan taşeron sistem yatmaktadır. Ücret güvencesi yok, iş güvencesi yok! Manidar bir şekilde taşeron çalışmaya ilişkin yasal düzenlemeler Meclis’in gündeminde. Taşeron çalışmayı kural haline getirip, yasal güvenceye kavuşturacaklar. Çalışma Bakanı açıkça söyledi: ‘Taşeronu kaldırmak istemiyoruz.’ Taşeronu neden kaldırmak istemediklerinin somut örneğini işte bugün burada yaşıyoruz. Ücretlerimiz hâlâ ödenmedi. Bu sorunu Samsun’da, İstanbul Süreyyapaşa ve Koşuyolu’nda arkadaşlarımız işten atılarak yaşadılar ve hala hastane önünde direnişi sürdürüyorlar.”

Basın açıklamasının ardından hastane yetkilileri ile görüşen temsilciler maaşların aynı gün saat 15.00’a kadar yatacağı haberini getirdiler. Eğer söz verildiği saatte paralar yatırılmazsa, Pazartesi günü iş bırakarak eylemlerin süreceği açıklandı. Maaşlar eylemden sonra saat 17.00’da yatırıldı.

  • İşçi Hareketi [2]

Kaynak URL: https://uidder.org/hacettepe_hastanesi_taseron_iscilerinden_basin_aciklamasi.htm

Links
[1] https://uidder.org/file/2012-11-09hacettepe-iscileri003jpg
[2] https://uidder.org/taxonomy/term/137