
Başbakanlık sarayının önünde toplanan işçiler “yasayı reddet!” diyerek slogan attılar, yasanın işçilerin talepleri doğrultusunda düzeltilmesini ve fonun yönetiminin kendilerine verilmesini istediler. Fonun yönetiminde devlet bürokrasisinin görevlendirilmesini istemediklerini, o zaman her türlü yolsuzluğa açık hale geleceğini söylüyorlar. İşçiler, “patronları değil, bizi dikkate alın. Onlar yerine bizimle anlaşmalar yapın” dediler.
İşçiler, aynı zamanda temel ihtiyaçlarını karşılamaya bile yetmeyen düşük ücretleri protesto ederek ücretlerinin artırılmasını istediler. Hiçbir sosyal haktan yararlandırılmayan geçici sözleşmeli işçilerin, bu haklardan faydalanmasının önündeki yasal engellerin kaldırılmasını talep ettiler.
Ekimde, iki milyon fabrika işçisinin katılımıyla kitlesel bir miting gerçekleşmişti. Aynı taleplerle gerçekleşen miting ve protestoların ardından yeni hükümet, 20 Kasımda başkent Cakarta’da asgari ücretin artırılması doğrultusunda harekete geçti.
Endonezya’da ortalama aylık ücret 100 dolar. Geçtiğimiz yıl Endonezya ekonomisi %6,5 oranında büyüdü ancak bundan işçilerin payına bir şey düşmedi. Hayat pahalılığı her geçen gün artıyor ve işçiler temel ihtiyaçlarını karşılamakta daha da zorluk çekiyorlar.