
Mısır’da devlet başkanı Mursi’yi ve Müslüman Kardeşler’i tartışmasız tek iktidar konumuna getirecek olan yeni anayasanın oylanması 22 Aralıkta tamamlandı. Referandumun 17 ayrı şehirde yapılan ikinci kısmının sonunda, yeni anayasa tartışmalı biçimde kabul edildi. Referanduma katılım sadece %32,9 oldu. Halkın neredeyse %70’i referanduma katılmadı. Hükümetse referandumun başarılı bir şekilde yapıldığını iddia etti.
Katılım oranına baktığımızda bu referandum, “demokrasi” aldatmacasından başka bir şey değildir. Mısır halkı, mücadeleyle yıktığı Hüsnü Mübarek diktatörlüğünün yerini alan yeni diktatörleri istemediğini, onlara inanmadığını sandığa gitmeyerek ortaya koydu. Halk “yeni firavun” istemediğini haykırıyor. Buna karşın Müslüman Kardeşler, sonuçların açıklanmasının ardından demokratik bir süreç yaşanmış gibi bir propagandaya girişti. Oylama işleminin “güvenliğini” sağlayan silahlı kuvvetlere ve polise teşekkür etti. Müslüman Kardeşler, referandum sırasında polis ve askeri görevlendirmekle kalmadı, pek çok hileli yola da başvurdu. Her direnişi şiddetle bastırırken, oy pusulalarının önceden hazırlanması ve özel araçlar tutularak insanların sandık başına götürülmesi gibi yollar denedi.
Yeni anayasa ile Mısır’da Müslüman Kardeşler’in otoriter iktidarı sağlamlaşacak, işçi sınıfına ve emekçilere saldırılar artacak. Anti-demokratik uygulamalar yaygınlaşacak. Yeni anayasada, eski yasada var olan 2. madde genişletilerek Mısır’ın şeriat kurallarıyla yönetilmesi isteniyor. Silahlı kuvvetlere büyük ayrıcalıklar sağlanıyor. Anayasanın 195. maddesi, savunma bakanının Mısır ordusunun bir subayı olmasını şart koşuyor. 197. madde ise başkanlığını cumhurbaşkanının yapacağı, içinde genelkurmay başkanının ve kuvvet komutanlarının da olacağı Milli Güvenlik Konseyi’nin kurulmasını onaylıyor. Türkiye’dekine benzer olacak bu MGK, parlamentonun denetiminden bağımsız olacak ve askeri bir diktatörlük ilan etmeye yetkili olacak. Orduyla ilgili herhangi bir yasayı denetleyebilecek, orduya büyük yetkiler verebilecek. Anayasada, silahlı kuvvetlerle ilgili suçlarda sivillerin askeri mahkemede yargılanmasına izin verilecek. Mursi, hiç vakit kaybetmeden Cumartesi günü parlamentonun senatosu olan Şura Konseyi’ne 90 yeni üye atadı. Şura Konseyi yeni parlamento seçimlerine kadar yasama güçlerini elinde bulunduracak.Egemenlerin taleplerini anayasal güvenceye alan anayasada Mısır halkının sosyal ve demokratik talepleri yok sayılıyor. Yeni anayasa Mübarek diktatörlüğüne karşı ayağa kalkan Mısır halkını bastırmak ve sindirmek için hazırlanmıştır. Mübarek iktidarını deviren kitleler, mücadelelerini bu defa Mursi, Müslüman Kardeşler ve Mısır ordusuna karşı sürdürüyorlar.