
11 Mart 2012’de Esenyurt’ta AVM inşaatında çalışan işçilerin kaldıkları naylon çadırlarda yangın çıkmış ve 11 işçi yanarak can vermişti. Olayla ilgili davanın 4. Duruşması, 18 Ocakta Bakırköy Adliyesinde görüldü. Duruşmaya tutuklu 5 sanık, avukatlar ve ölen işçilerin aileleri katıldı. Tutuksuz yargılanan 8 sanık ise duruşmaya katılmadı.
Duruşma eski zabıtların okunmasıyla başladı. Bir önceki duruşmada dinlenilmesine karar verilen İş Güvenliği Danışmanı Şinasi Oymak dinlendi. Oymak, şöyle ifade verdi: “İnşaat alanında bulunan şantiyeye gittim. İşyerinin düzensiz olduğunu gördüm. Görevimi tam olarak yapabilmem için bir inşaat mühendisinin bana yardımcı olarak verilmesi gerekiyordu ancak verilmedi.” İfadesinde, eğitim verebilmesi için gerekli çalışma ortamının sağlanmadığını belirten Oymak, “Ben de bu nedenle işi bıraktım ve aynı firmaya bir daha uğramadım” dedi. Oymak’ın ardından hayatını kaybeden işçilerden Seyfettin Topal’ın oğlu Selami Topal söz aldı. Topal, ölmeden önce babasıyla sürekli irtibat halinde olduğunu ve babasının kendisine sürekli olarak çalışma koşullarının iyi olmadığını söylediğini anlattı. Babasının çalışma koşullarından ötürü işi bırakıp, memlekete dönmek istediğini aktaran Topal, sanıklardan şikâyetçi olduğunu belirtti. Tanıkların dinlenmesinin ardından söz alan sanık avukatları, tutukluluk süresinin göz önüne alınarak, tutuklu sanıkların tahliyesini talep etti.
Duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, sanıklar için istenen tahliye talebinin reddine, hakkında yakalama kararı çıkarılan Mehmet Altun’un yakalanmasının beklenmesine, dinlenilmesine karar verilen tanıkların mahkemeye getirilmesine ve eksik evrakların tamamlanmasına karar vererek duruşmayı 1 Mart’a erteledi.Adliye önünde basın açıklaması yapan ailelerin avukatlarından Nermin Kaplan, faturanın sadece taşeron firmanın bazı yetkililerine kesilmesini doğru bulmadıklarını söyledi. Kaplan, şöyle konuştu: “En nihayetinde gerçek sorumluların, asıl yüklenici firmanın buraya getirilip yargılanması ve bir nebze de olsa kayıplarına üzülen insanların vicdanlarının rahatlaması, bir adalet duygusuna ulaşması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.”
Söz alan bir işçi yakını, mücadelelerinin nedenini şöyle ifade etti: “En kısa zamanda adaletin yerini bulmasını istiyoruz. Bu olaya sebep olanların yargılanmasını istiyoruz. Diğer çalışan işçilerin can güvenliğinin sağlanması için işyerlerinin sürekli denetlenmesini istiyoruz.”