
Batman, Mardin ve Cizre’de karayollarında çalışan işçiler, 4 Şubatta, taşeron şirkette çalışan işçilerin kadroya alınması için verilen sözlerin tutulmaması nedeniyle eylem yaptılar. İşçiler, Batman, Mardin ve Cizre’deki Karayolları Şubeleri önünde toplanarak kadroya alınmamalarını protesto ettiler. Yapılan basın açıklamaları ile seslerini duyurmaya çalıştılar.
Batman’daki Karayolları 97. Şube Müdürlüğü binası önünde toplanan işçiler, 15 Şubatta iş akitlerinin feshedileceğini ve bunu kabul etmeyeceklerini dile getirdiler. Pek çoğu 15-16 yıldır Karayollarında çalışan işçiler adına basın açıklamasını Yol-İş Batman Temsilcisi Orhan Taşkıran yaptı. Taşkıran, şöyle konuştu: “Kolay kolay sokağa çıkmayız. Ama aşımız, işimiz ve özellikle çoluk-çocuğumuzun geleceği söz konusu olduğunda neler yapabileceğimizi meydanlarda gösterdik. ‘Karayollarına taşeronluk girmesin’ dedik. Bu işçilerin sayısı neredeyse kadrolu işçi sayısına ulaştı. Sendika taşeronlukla mücadele kapsamında taşeron işçisi gibi gösterilen fakat özünde karayolları işçisi olan kardeşlerimizin de kabulüyle örgütlenmeyi başlattı. Yargıtay, Karayollarında taşeron işçisi adı ile çalıştırılan işçilerin işe başladıkları tarihten beri Karayolları Genel Müdürlüğü işçisi olduğuna karar verdi. Binlerce işçinin hakkına karşı takınılan oyalamacı tutum tahammül sınırlarını aştı. Hem de binlerce geçici işçi ortada bırakıldı. 6 bin idari personel pasif hale getirildi. İşin devleti zarara uğratma boyutunu ilgili kuruluşlar incelesin. Uzmanların yaptığı hesaba göre, otoyol ve köprüler en çok 5 yıllık geliri karşılığında 25 yıllığına özel kesime verilmiştir.”
yol-is-1_0.jpg [1]

Cizre’deki Karayolları Diyarbakır 9. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Cizre 95. Şube Şefliği binası bahçesinde de bir basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını Yol-iş Cizre temsilcisi Edip Mungan okudu. Mungan, tüm illerde yaptıkları eylemlerle seslerini duyurmaya çalıştıklarını söyledi. Mungan, “Sendika olarak, hak, hukuk ve diyalog yolundan hiçbir zaman vazgeçmedik. Yaklaşık 10 bin kadrolu işçiyi kızağa çekip, 11 bin 55 iş aracını çürümeye terk etme pahasına Karayolları Genel Müdürlüğü’nün ülke düzeyinde tüm işleri anahtar teslimi ihale edilmeye başlandı. Hem de binlerce geçici işçi ortada bırakılarak, hem de 10 bin kadrolu işçi kenara itilerek. 2013 yılında da hakkımızı alana değin mücadelemiz sürecektir” dedi.