Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği sitesinde yayınlanmıştır (https://uidder.org)

Anasayfa > Emekçi Kadın > İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Kadın Çalıştayı Gerçekleştirildi

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Kadın Çalıştayı Gerçekleştirildi

İSİG Kadın Çalıştayı, 16 Şubatta Petrol-İş Sendikası Genel Merkez binasında gerçekleştirildi. Çalıştaya pek çok sektörden ve bölgeden kadın işçi ve emekçiler katıldılar. Çalıştay, iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçiler için saygı duruşuyla başladı.

İlk sözü açılış konuşmasını yapmak üzere Petrol-İş Kadın Servisi’nden Selvi Zırhlı Kapan aldı. Zırhlı, genel olarak kadın işçilerin yaşadıkları mobbing, cinsel taciz, meslek hastalıkları gibi sorunlara değindi ve iş cinayetlerinde yaşamını kaybeden kadın işçileri hatırlattı.

Zırhlı’nın ardından sözü Berna Güler Müftüoğlu aldı. Müftüoğlu, öncelikle İSİG Meclisi’nin kuruluşunu ve yaptıkları çalışmaları anlattı. Slâytlar eşliğinde kadın cinayetlerine örnekler vererek asıl sebebin sermaye düzeninin yapısı ve üretim biçimi olduğunu vurgulayan Müftüoğlu, 2012’de en az 61 kadın işçinin iş cinayetlerine kurban verildiğini ifade etti. Sistemin krizden çıkmak için esnek çalışma biçimlerini hayata geçirdiğini, çalışma sürelerinin uzatıldığını, performansa göre ücretlendirme yapıldığını, güvenceli çalışmanın ortadan kaldırıldığını, en az maliyetle üretimin gerçekleştirilmek istendiğini anlattı. Müftüoğlu, bütün bu faktörlerin iş cinayetlerinin önünü açtığını vurguladı.

Çalıştayın forum bölümünde, kadınların evde ve işyerlerinde çalışma koşulları nedeniyle yaşadıkları meslek hastalıklarına ve iş kazalarına ilişkin sunumlar yapıldı. Bu bölümde, Neslihan Karatepe “Tarımda Kadın Emeği”, Gülşen ve Zehra Koçyiğit “Sağlıkta Dönüşüm Programı”, İMECE Kadın Sendikası’ndan Serpil Bayır “Ev İşçiliği”, Ev Eksenli Çalışanlar Sendikası Kurucu üyelerinden Gülsüm Coşkun “Ev Eksenli Çalışma”, TMMOB İKK Kadın Komisyonu adına Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Nedret Durukan “Mimar, Mühendis, Şehir Plancı Kadınların Çalışma Hayatındaki Yeri”, SGBP Kadın Koordinasyonu adına TÜMTİS’ten Emel Türker “Kadın İşçilerin Maruz Kaldığı Hastalıklar” başlıklı sunumlar gerçekleştirdiler. Av. Yıldız Ertuğ Ünder ise çalıştayda yaşanan sorunların hukuksal boyutu üzerine bir sunum yaptı.

Kısa bir şiir ve müzik dinletisinin ardından geçilen açık forumda DHL, THY, İSMACO direnişçisi kadın işçiler söz alarak kendi çalışma koşullarını, karşı karşıya kaldıkları meslek hastalıklarını, iş kazalarını, bu sorunlara karşı yürüttükleri sendikal mücadelenin deneyimlerini aktardılar.

isig-kdn (1).jpg [1]

Çalıştayda UİD-DER Kadın Komitesi adına da bir konuşma yapıldı. İşçi Sağlığı ve Güvenliği Komitesi ile birlikte yürütülen ortak çalışmalar aktarıldı. 4 aydır yürütülen “İş Kazaları Kader Değildir, İşçi Ölümlerini Durduralım!” kampanyası duyuruldu. Kadın işçilerin çifte ezilmişliğe ve kapitalist sömürüye maruz kaldığı ve bu sorunlar üzerine kampanya süresince on binlerce kadın işçiyle konuşulduğu belirtildi. Bu sorunlar karşısında mücadelenin önemine vurgu yapan konuşma şöyle sona erdi: “Gerek UİD-DER’in yürüttüğü çalışmalar gerekse de İSİG Meclisi’nin ve benzeri kurumların, sendikaların çalışmaları son derece önemlidir. İSİG Meclisi işçi sağlığı ve güvenliği konusunun kamuoyunun gündemine girmesinde ve meseleye işçilerin bakış açısının dâhil edilmesinde ciddi bir rol oynamaktadır. Biz de UİD-DER olarak kampanyamız ve komitelerimiz aracılığıyla elimizden geldiği ölçüde bu konuda bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Yaklaşık 4 aydır süren kampanyamız süresince şimdiden on binlerce işçiye ulaştık, onları bilgilendirdik, on binlerce imza topladık, her ay düzenli olarak seminerler ve çeşitli etkinlikler organize ediyoruz. İş kazası geçirmiş kadın ve erkek işçilere ulaşıyor, onların sesini kamuoyuna duyurmaya çalışıyoruz. Avukatlarımız aracılığıyla hukuki açıdan yardımcı oluyoruz.

UİD-DER Kadın Komitesi olarak çalışmalarımızı derneğimizden ve işçi sınıfımızdan aldığımız güç ve inançla sürdüreceğiz. Şuna inanıyoruz ki, kadınlar mücadeleye katılmadan insanlığın toplumsal kurtuluşu mümkün olmayacaktır. Bu çalıştayın, işçi kadınların örgütlenmesi noktasında yararlı olmasını diliyor ve başarılar diliyoruz.”

Konuşmalarının ardından kadınların yaşadıkları sorunlar üzerine kısa bir tiyatro oyunu oynandı. Çalıştay sonuç bildirgesinin açıklanmasının ardından program mücadele çağrısı ile bitirildi.

  • Emekçi Kadın [2]

Kaynak URL: https://uidder.org/istanbul_isci_sagligi_ve_is_guvenligi_meclisi_kadin_calistayi_gerceklestirildi.htm?qt-diger_makaleler=0

Links
[1] https://uidder.org/file/isig-kdn-1jpg
[2] https://uidder.org/taxonomy/term/262