
SGBP Kadın Koordinasyonu 9 Martta Belediye-İş Sendikası toplantı salonunda 1. Kadın Emeği Çalıştayı’nı gerçekleştirdi.
Çalıştay’ın açılış konuşmasını Selgin Zırhlı Kaplan ve Tülin Çelik yaptı. SGBP Kadın Koordinasyonu’nun nasıl oluştuğu ve yürüttüğü kampanyalar sinevizyon eşliğinde sunuldu.
Üç oturumdan oluşan çalıştayın “Emek Piyasalarında Neo-liberal Dönüşüm ve Kadınlar” başlıklı ilk oturumunda “Kadın İstihdamı Nasıl Artar?”, “Krizde Farklı Refah Devletlerinde Emek Piyasası Dönüşümü ve Toplumsal Cinsiyet”, “Kadınların Kamusal Alanı ve Mücadele Pratikleri” konulu sunumlar gerçekleştirildi. “Sosyal Politikalarda ve Sendikalarda Kadın” başlıklı ikinci oturumda “Sendikalarda Kadın Temsili Araştırması” sunumunu Esen Özdemir yaptı. Sonrasında sendikalarda kadın örgütlenmesinin zorlukları ve araçları üzerine Sosyal-İş Sendikası İstanbul Şube Yönetici Bilge Çoban sunum yaptı ve kadınların sendikal bürokrasinin duvarlarına çarpa çarpa örgütlenmeye ve çalışmalar yapmaya çalıştıklarını söyledi. Sendikaların son yetki sürecinin açıklanmasıyla birlikte mutlaka örgütlenmeleri gerektiğini vurguladı.
“Kadınlar Direniyor” başlıklı son oturumda ise Güliz Sağlama ve Feryal Saygılıgil’in hazırladığı serbest bölgede çalışan kadın işçilerin yaşadığı sorunları anlatan “Fikriye’nin Hikâyesi/ “Bölge” isimli kısa film izlendi. Ardından direnişçi DHL, ISMACO işçileri ve İTÜ Asistanı söz aldı. Orada bulunmayan Teknopark direnişçisi ise kendi süreçlerini anlatan bir mesaj gönderdi. Kadın işçiler yaşadıkları sorunları ve direniş deneyimlerini aktardılar.ISMACO direnişçileri, serbest bölgede bulunan fabrikalarının Avrupa standartlarında olduğunun söylendiğini, böylelikle insanlarda yanılsama yaratıldığını anlattılar. Serbest bölgede bulunan fabrikaların tel örgülerle, yükselen duvarlarla diğer bölgelerden ayrıldığını, adeta cezaevini anımsattığını vurguladılar. DHL direnişçisi ise erkek işçilerle benzer işleri yapmalarına rağmen düşük ücret aldıklarını, günde ortalama 800-1000 adet 15 kg’lık koliler paletlediklerini ve bunun pek çok meslek hastalığına sebep olduğunu söyledi. Bu işlerin erken bitmesi durumunda ise bir de kadın işçilere temizlik işlerinin de yaptırıldığını, ellerine bezler verilip duvarlara varıncaya kadar her yerin sildirildiğini belirtti. Tüm bu ağır koşulların sendikalaşarak ve mücadele ederek aşılacağını vurguladı.
Çalıştay Mare Müzik topluluğunun seslendirdiği şarkılarla sona erdi.