
Ben metal sektöründe çalışan bir işçiyim. Çalıştığım fabrikada sakal bırakmak yasak. Çalıştığımız sektör metal olmasına rağmen sakalımıza karışabiliyorlar. Nedenini sorduğumuzda “bu işyerinin kuralları var ve patron böyle istiyor” diyorlar. Peki, patron böyle istiyor diye özgürlüğümüz daha ne kadar kısıtlanabilir?
Fabrikada yoğun ve tempolu çalıştığımızdan bazen eve gelir gelmez yorgun düşerek uyuyakalıyoruz. Açıkçası tıraş olmaya bile vaktimiz kalmıyor. Yeri geldiğinde bize “çalışıp çalışmamakta özgürsünüz” diyen patron vekilleri, sıra sakalımıza geldiğinde özgürlümüzü elimizden almış olmuyorlar mı? Bu özgürlük kısıtlaması sadece sakalla da sınırlı kalmıyor tabii ki. Peki dostlar bu nasıl bir özgürlük? İşlerine geldiğinde bizlere kapıyı göstererek “özgürsünüz” diyenler işlerine gelmediğinde “kurallar böyle” diyorlar.
Yani kısacası dostlar örgütlenmediğimiz her gün özgürlüğümüz biraz daha kısıtlanacak ve sonunda işverenin bir kuklası haline geleceğiz.