
Mersin’de 24 Martta “Liman İşçilerinin Mücadele Deneyimi” adlı seminerimizi gerçekleştirdik. Seminerimize direnişçi liman işçileri, çalışan liman işçileri, belediye işçileri, eğitim işçileri ve Liman-İş Mersin Şube Başkanı Kadir Özçelik ve şube yönetimi katıldı.
Etkinliğimizin birinci bölümünde Liverpool ve Mersin Limanı’ndaki işçilerin direniş deneyimlerini anlatan bir video izlendi. 1995 yılında Liverpool Limanı’ndaki 500 işçinin direniş deneyimlerini anlatan görüntüler, işçilerden yoğun alkış aldı. 28 ay boyunca süren direnişte işçi eşlerinin derhal mücadeleye katılması, Mersin Limanı’ndaki işçi eşlerinin görüntüleriyle paralel olarak sunuldu. Bir Liverpool liman işçisinin eşinin şu sözleri işçiler tarafından büyük bir coşkuyla alkışlandı: “300 yıllık liman işçiliği mirasına sahibim. Tek bir adam 500 kişinin işini elinden alıyor. O yaşlı insanlar, uğruna 30-40 yıl çalıştıkları evlerini kaybetmeyi göze aldılar. En önemlisi de bu: Hepimiz çok gururluyuz. Çünkü hiç birimiz birbirimizi satmadık.” Gündelik çalışmaya karşı adil ücret, düzenli çalışma ve sigorta hakkı mücadelesi ile başlayan Liverpool liman işçilerinin mücadelesi, uluslararası komitelerin kurulması ve dayanışma grevlerinin gerçekleşmesiyle dünyanın pek çok limanını saran bir mücadeleye dönüşmüştü.
İkinci bölümde Liverpool liman işçilerinin mücadelelerine destek verecek işçi dostu kurumlarla yakın ilişki kurduğunun altı çizildi. UİD-DER’in mücadeleci işçiler tarafından kurulan bir dernek olduğu ve liman işçilerinin mücadelesine her zaman omuz vereceği belirtildi. “Patron birçok ülkede örgütlü iken biz de onun gibi örgütlenecek miyiz, yoksa ülkemizin sınırları içerisinde kalıp en iyi çalışanlar biziz mi diyeceğiz?” diyen Liverpool liman işçileri, mücadelenin uluslararası boyutunu çok çaba harcayarak örmüşlerdi. Derneğimizin adındaki “uluslararası” vurgusunun boşuna olmadığı, işçi sınıfının uluslararası birliği sağladığında başarılı olunacağı ifade edildi.Bu bölümde söz alan Liman-İş Şube Başkanı Kadir Özçelik, “Güzel bir mücadele örneği seyrettik. Seyrederken içimden bütün arkadaşları el ele görmek geldi. Onların yumruğu bizim olduğumuzdan daha sert. Bizi kırmaya, bölmeye çalışacaklar. Bunu başaramayacaklar. Limanda herkesin elinden tutun. Biz burada kaybedersek diğer limanlar da kaybedecek. El ele vermemiz oralara da örnek olacak. Güzel bir etkinlik oldu. Elinize emeğinize sağlık. Teşekkür ediyorum” dedi. Direnişçi bir işçi, “bugün liman çalışanları bir sendika altında tek yürek. 1500 insanız, yapamayacağımız hiç bir şey yok. Yeter ki birbirimize güvenelim, inanalım. Bu liman emekçilerindir. Ben de babamı bu limanda kaybettim. Yevmiyelerle çalışıyordu. Sigortası bile yatmıyordu. Ben de yevmiyelerle limanda çalıştım. Sermayeye burayı bırakmayalım. Sermayenin dini, kitabı, Allah’ı olmaz. Hepimiz tek yürek olalım” sözleriyle birlik çağrısı yaptı.
Etkinliğimiz boyunca “Limanda Direniş Var”, “İşçinin Türküsü”, “Direniş Türküsü” ezgileri liman işçilerinin oluşturduğu büyük bir işçi korosu ile hep bir ağızdan söylendi. Hazırladığımız etkinlik için UİD-DER’e gönülden teşekkür ettiklerini belirten işçiler, mücadeleyi büyüteceklerini belirterek etkinliğimizden ayrıldılar.