
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Mart ayına ait iş cinayetleri raporunu, Kadıköy İskele Meydanı’nda yaptığı basın açıklamasıyla duyurdu. Rapora göre Mart boyunca gerçekleşen iş cinayetlerinde en az 55 işçi hayatını kaybetti.
3 Nisanda yapılan basın açıklaması, 14 Martta iş cinayetinde hayatını kaybeden 13 yaşındaki Ahmet Yıldız’a ithaf edildi. “Trafik kazası değil çocuk işçi cinayeti” sözleriyle başlayan açıklamada, iş cinayetlerinin hangi sektörlerde ve kentlerde yaşandığı konusunda bilgi verildi. Buna göre, iş cinayetlerinin 15’i inşaat, 6’sı metal, 5’i kimya sektöründe gerçekleşti; İstanbul’da 10, Muğla’da 5, İzmir ve Sakarya’da 4’er işçi hayatını kaybetti.
Eylemin ithaf edildiği 13 yaşındaki iş cinayeti kurbanı Ahmet Yıldız’ın ağır yaralı olarak hastaneye getirildiğinde trafik kazası geçirdiği iddia edildi. Oysa yapılan tespitler sonucu, Ahmet’in, kafasının pres makinesine sıkıştığı ve bu nedenle hayatını kaybetti anlaşıldı. 13 yaşındaki Ahmet Yıldız’ın ülkedeki bir milyon çocuk işçinin yaşamının sembolü olduğu vurgulandı.
Açıklamada 2,5 yıl önce Türkiye’nin AB Komisyonu’na 2014 itibarıyla çocuk işçi çalıştırmayı bitirmeyi taahhüt ettiği ve Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun Türkiye’yi çocuk işçilikle mücadelede başarı sağlayan üç ülkeden biri olarak seçtiği hatırlatıldı. Bunun Türkiye’de çocuk işçiliği hasıraltı etme çabalarının bir göstergesi olduğu belirtildi.Tarım sektöründe birçok işi yüklenen kız çocuklarının daha fazla yıprandıklarına, erkek çocuklarınsa özellikle inşaatlarda hafif ve yardımcı işlerde değil, tehlikeli işlerde çalıştırıldıklarına dikkat çekildi. Çırak/stajyer olarak çalıştırılan çocuk işçilerinse, Milli Eğitim Bakanlığı ve sermayenin işbirliğiyle uzun saatler boyunca düşük ücretlere çalıştırıldığı, stajyer çocuk işçilerin notunun yarısının patron tarafından verildiği, meslek okullarının fason işletmeler haline geldiği vurgulandı.
Çocuk işçiliğin durumuna bakınca, Başbakan Erdoğan’ın önce üç sonra beş çocuk ısrarının altında yatanın, sermayenin ucuz emek ihtiyacını karşılamak için milyonlarca Ahmet ortaya çıkarmak olduğunun altı çizildi.
“Coğrafyamızın çocuk işçi ölümlerine sahne olmaması için mücadeleyi yükselteceğiz” sözlerinin ardından Mart boyunca hayatını kaybeden işçilerin isimleri tek tek okundu.
Açıklama isimlerin okunması ile sona erdi.