
31 Martta Ankara Sincan’da “Ödenmeyen Ücretler, Kapanan Fabrikalar, Kapıdaki İşsizlik” semineri yapıldı. Seminere metal, döküm, seramik gibi çok çeşitli fabrikalardan sendikalı-sendikasız işçiler, sağlık sektöründen taşeron işçiler, hizmet sektöründen işçiler ve öğrenciler katıldı.
Seminerin ilk bölümünde, dünyada yaşanan kriz ve krizin işçilerin çalışma ve yaşam koşullarına yansımaları anlatıldı. Avrupa’da patronların hizmetindeki hükümetlerin krizden çıkmak için işçilerin sosyal haklarında kesintiler yaptığı, ücretlerin düştüğü, kamuda işçi azaltıldığı, emeklilik yaşının ve prim gün sayısının yükseltildiği hatırlatıldı. Bu saldırılara karşı Avrupa işçi sınıfının boş durmadığı ve grevler, eylemler düzenlediği anlatıldı.
Türkiye’de AKP hükümeti, 2008’deki krizin ilk dalgasını, faturayı işçi sınıfına keserek atlattı. Patronlar sınıfı için art arda teşvik yasaları ve paketleri çıkardı. Fakat bunca önleme rağmen krizin etkileri Türkiye’de şimdi daha şiddetli hissedilmeye başladı. Seminerde son dönemlerde kapanan fabrikaların ve ücretleri ödenmediği için eylem yapan işçilerin sayısının arttığı örneklerle anlatıldı. Patronların hizmetindeki AKP hükümetinin krizin bedelini işçilere ödetmek için yeni saldırı yasalarını yürürlüğe koymaya hazırlandığı ifade edildi. “Ulusal İstihdam Stratejisi”nin bu saldırıların en kapsamlısı olduğu vurgulandı. Bu strateji, kıdem tazminatının gaspını, esnek çalışmanın ve özel istihdam yani kölelik bürolarının yaygınlaştırılmasını, asgari ücret yaş sınırının 18’e çıkarılmasını ve deneme süresinin 4 aya uzatılmasını içeriyor.
Böylesine kapsamlı saldırılar karşısında yapılması gerekenin birleşmek ve bilinçli bir şekilde mücadele vermek olduğu dile getirildi. UİD-DER’in bu mücadeleyi verecek işçileri bir araya getirmek ve bilinçlendirmek için kurulduğu vurgulandı.
Seminerin ikinci bölümünde seminere katılan işçiler söz alarak duygu, düşünce ve taleplerini dillendirdiler. Seminere katılan bir işçi, yıllarca Türk Metal Sendikası üyesi olarak yaşadıkları nedeniyle sendikalara olan güvensizliğinin had safhada olduğunu ifade etti. Sendikaların mücadeleci bir çizgiye çekilmesi gerektiği ortaya kondu. İşyerlerindeki çalışma koşullarının ağırlığı, ücretlerin düşüklüğü ve iş güvencesinin olmaması ortak ve temel sorunlar olarak öne çıktı. İşçilerin işsiz kalma korkusu yüzünden işyerlerinde bir araya gelemedikleri anlatıldı. Sincan işçileri, tüm sorunların çözüm yolunun mücadele etmek olduğunu ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için bürokrat sendikacılardan medet umulamayacağını dile getirdiler. “Biz işçiler ancak ortak mücadelemizle koşullarımızı düzeltebiliriz” diyen işçiler, UİD-DER’e bu anlamlı seminer için teşekkür ettiler.
Seminer, işçilerin sorunları karşısında ne gibi çözüm yolları üretilebileceğini paylaşmak üzere UİD-DER’de yeniden bir araya gelme kararıyla sona erdi.