
UİD-DER’in bu seneki 1 Mayıs şenlikleri 14 Nisanda Tuzla’da başladı. Tuzla temsilciliğinde yapılan şenliğe çeşitli sektörlerden sendikalı ve sendikasız pek çok işçi katıldı. Genel-İş İstanbul 1 Nolu Şube yönetimi ve işyeri temsilcileri ile Koop-İş ve Petrol-İş işyeri temsilcileri de şenlikte yerlerini aldılar.
Mücadele şiirlerinin, şarkıların ve marşların yer aldığı şenlikte yapılan sunumda, slâytlarda ve videolarda 1 Mayıs’ın işçi sınıfı için tarihsel anlam ve önemi ortaya kondu. 1 Mayıs’ın doğuşu ve geçmişten günümüze taşınması üzerinde duruldu. Türkiye’de tüm baskı ve yasaklamalara rağmen işçilerin 1 Mayıs’a sahip çıktığına vurgu yapıldı. 500 bin kişilik 1977 1 Mayıs’ının görkemli görüntüleri izlendi ve oradan günümüzle bağ kuruldu.
Sunumda, kapitalizmin küresel ölçekte krizde olduğu, sistemin çürüdüğü ve işçi sınıfının başka bir dünya istediği vurgulandı. Bu sözlerin salondan yoğun alkış alması, emekçilerin özlemlerinin ifadesiydi. Krizin bedelini ödemek istemeyen ve sermayeye karşı mücadele eden onlarca ülkeden işçilerin görüntüleri salonda büyük etki yarattı. Bangladeş’ten Mısır’a, Tunus’tan ABD’ye, Yunanistan’dan Hindistan’a, Güney Afrika’dan Kolombiya’ya kadar onlarca ülkede eylemler yapan işçiler, “krizin bedelini patronlar ödesin, patronları istemiyoruz” diye haykırıyorlardı. Türkiye’deki işçi mücadelelerinin de yer aldığı görüntüler, işçi sınıfının uluslararası bir sınıf olduğunu, sorunlarının ve çözümlerinin de aynı olduğunu çarpıcı bir şekilde gösteriyordu. Sunum boyunca umuda, mücadeleye ve yeni bir dünya kurma arzusuna vurgu yapıldı. Şiirler, şarkılar ve marşlar yoğun alkış aldı ve duygusal anlar yaşattı. UİD-DER’in, yürüttüğü kampanyalarla işçi sınıfının sorunlarına sahip çıktığı, duyarlılık yarattığı ve işçileri örgütlediği de etkinlikte anlatıldı. Kıdem tazminatına, iş saatlerinin düşürülmesine ve ücretlerin yükseltilmesine dair kampanyaların ne denli etkili olduğu ifade edildi. UİD-DER’in, bu 1 Mayıs’a “İş Kazaları Kader Değildir, İşçi Ölümlerini Durduralım!” kampanyasıyla hazırlandığı belirtilirken; taşeronlaştırmaya, sendikasızlaştırmaya, kıdem tazminatının ortadan kaldırılmasına, uzatılan iş saatlerine, düşük ücretlere, durmayan iş cinayetlerine karşı 1 Mayıs’ta birlik olma, işçi sınıfının gücünü ortaya koyma çağrısı yapıldı. Kürt halkının taleplerinin karşılanması ve barışın sağlanması istendi.Şenliğin sonunda peş peşe işçi ezgileri söylendi ve büyük bir coşku yaşandı. Etkinlik bittiğinde salondaki alkış dakikalarca sürdü. Bahçede söylenen türküler ve çekilen halaylarla 1 Mayıs sabahında buluşmak üzere şenlik sona erdi.