
UİD-DER’in 1 Mayıs şenlikleri ve hazırlık çalışmaları sürüyor. Geçen hafta Tuzla temsilciliğimizde gerçekleştirdiğimiz şenliğimizi, 21 Nisanda Gebze, Ankara, İstanbul temsilciliklerinde de gerçekleştirdik. Aylardır “İş Kazaları Kader Değildir, İşçi Ölümlerini Durduralım!” sloganıyla sürdürdüğümüz kampanyamız ve taleplerimiz işçileri birleştirmeye devam ediyor.
21 Nisanda yapılan 1 Mayıs şenliklerine her sektörden kadın-erkek yüzlerce işçi katıldı. Şenlikler, UİD-DER müzik grubunun şarkıları ve marşlarıyla başladı. Sunuma eşlik eden video ve slâytlar, işçi sınıfının onurlu mücadele tarihinin güzellikleriyle bezeli şiirler ve coşku dolu, duygu dolu ezgiler işçilerin zihninde olduğu kadar yüreklerinde de yer etmesini sağladı. Sunumda, bu sene 1 Mayıs’ı hangi sorunlarla karşıladığımıza ve hangi talepleri yükselteceğimize değinildi. 1 Mayıs’ın işçi sınıfı için tarihsel anlam ve önemi ortaya kondu. 1 Mayıs’ın doğuşu ve geçmişten günümüze taşınması üzerinde duruldu. Türkiye’de tüm baskı ve yasaklamalara rağmen işçilerin 1 Mayıs’a sahip çıktığına vurgu yapıldı ve 500 bin kişilik 1977 1 Mayıs’ının görkemli görüntüleri izlendi. Anlatılanlar, salondaki tüm işçi ve emekçiler için umut oldu.
1 Mayıs alanlarından yansıyan kitlesel, coşkulu, disiplinli, işçilerin eşleri ve çocuklarıyla beraber yer aldıkları UİD-DER’in kızıl kortejini de seyrettik. Bu görüntüler, o karelerde yer alan işçilerin gurur, orada bulunmayanların hayranlık hissetmesine neden oldu. İzlenen görüntüler, söylenen ezgiler ve yükselen talepler; işçi dostlarımız tarafından ıslıklarla, tezahüratlarla alkışlandı.
Gebze temsilciliğimizdeki şenliğimize yurtdışından uluslararası dayanışmayı yükseltmek için gelen konuklarımız vardı. Misafirimiz, şenliğimizin biçim ve içeriğinin, işçilerin coşkusunun oldukça şaşırtıcı ve heyecan verici olduğunu vurguladılar, teşekkür ettiler. Fabrikalarından gruplar halinde gelerek etkinliğe katılan genç işçiler, 1 Mayıs’ın ne olduğunu, nasıl doğduğunu ilk defa etkinliğimiz sayesinde duyduklarını ve çok etkilendiklerini söyleyerek teşekkür ettiler. Ankara’daki etkinlikte işçiler ve öğrenciler duygu dolu anlar yaşadılar. 1 Mayıs’a katılmak konusunda kararsız kalan işçi kardeşlerimiz, şenliğimizden sonra 1 Mayıs’a katılma kararı verdiler. Etkinlikte verilen arada sohbet ettiğimiz işçiler, UİD-DER kortejinin işçilerden oluştuğunu öğrenince bu durumla gurur duyduklarını söylediler. Başka bir işçi, yapılan işin küçüklüğüne büyüklüğüne bakmadan herkesin işin ucundan tutması sayesinde 1 Mayıs kortejinin ve yapılan işlerin bu kadar güzel olduğunu söyledi. Sarıgazi’deki etkinliğe katılan bir işçi arkadaşımız hissettiklerini şöyle ifade etti: “Bu güzel çalışmaları neden başka yerlerde yapmıyoruz? Ben Kurfalı’dan geliyorum. Benim mahallemde de yapılabilir ve ben gerekirse kendi evimde yapılmasını sağlayabilirim.” İlk defa etkinliğimize katılan bir başka genç işçi, duygularını şöyle ifade etti: “Ben de sizinle beraber çalışmalara katılmak istiyorum. Etkinliğinizi çok beğendim. İnsanları bilinçlendiriyorsunuz ve bunu sıkmadan yapıyorsunuz. Normalde herhangi bir konferansa katılmak zorunda kaldığımda hep uyurdum. İlk defa sonuna kadar hiç sıkılmadan ve söylenenleri anlayarak dinliyorum. İlk kez 1 Mayıs’a katılacağım. İlk başta nasıl olacağı ile ilgili hep merak içindeydim. Ama bu etkinlik sayesinde artık nasıl geçeceğini biliyorum. İşyerimdeki arkadaşlarımı da 1 Mayıs’a getirmek istiyorum.” Sefaköy’deki etkinlikte de coşku doruğa çıktı. Etkinliğin gerçekleştiği salon tıklım tıklım dolarken, hep birlikte söylenen mücadele şarkıları, atılan sloganlar 1 Mayıs’ın bir provası oldu. Burada da tıpkı diğer temsilciliklerde olduğu gibi programın sonunda 1 Mayıs Marşı hep bir ağızdan, yukarı kalkan yumruklarla, coşkuyla, tüm işçiler tarafından okundu. Alkışlar ve ıslıklarla sona eren etkinliklerde tüm işçiler bu sene 1 Mayıs’a UİD-DER’le katılmayı istediklerini söyleyip, araç kalkış noktaları hakkında bilgi aldılar. Daha evvel UİD-DER’le 1 Mayıs’a katılan dostlarımız da her zaman yanımızda olacaklarını ifade ettiler.Etkinliğin sonunda, 1 Mayıs sabahı, tüm temsilciliklerimizde kırmızı önlük ve şapkalarımızla, mücadele coşkumuzla buluşmak üzere ayrıldık. Sömürücü patronlara, soyguncu hükümete karşı gücümüzü göstereceğimiz 1 Mayıs’a, “İş Kazaları Kader Değildir, İşçi Ölümlerini Durduralım” şiarıyla katılacağız. Tüm işçi kardeşlerimizi, işçi sınıfının birliği yolunda mücadeleye ve UİD-DER pankartı altında 1 Mayıs’a davet ediyoruz.
Yaşasın 1 Mayıs!
Yaşasın İşçi Sınıfının Uluslararası Birliği!
Kahrolsun Kapitalist Sömürü Düzeni!