
İstanbul Valiliği’nin Ev İşçileri Dayanışma Sendikası EVİD-SEN’in kapatılması hakkında açtığı davada, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, “Sendikalar Kanunu kapsamına girmediğinden uyuşmazlığın iş mahkemelerinde değil genel mahkemelerde çözümlenmesi gerekir” dedi. Radikal gazetesinin haberine göre Yargıtay, bu kararıyla EVİD-SEN’i dernek statüsüne sokmuş oldu.
İstanbul Valiliği’nin 2012 Mart ayında EVİD-SEN’in kapatılması için Bakırköy 3. İş Mahkemesi’nde açtığı davada Mahkeme kapatma kararı vermişti. Yerel mahkeme verdiği kararda, “Sendika kurucularının aile ekonomisine katkı için geçici işlerle uğraşan kişiler olduğunu, mevzuata göre işçi ve işveren ilişkisi içerisinde bulunmayan kişi veya grupların sendika kuramayacağını” öne sürmüştü.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi ise 10 Mayısta, Bakırköy 3. İş Mahkemesi’nin verdiği kararı bozarak, “Davalı kuruluşu kuranların işçi sıfatını taşımadıklarını, 2821 Sayılı Sendikalar Kanunu ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu kapsamı dışında kaldıklarını” belirterek meselenin iş mahkemelerinde değil genel mahkemelerde çözümlenmesi gerektiğine karar verdi.
Ev işlerinde binlerce işçi çalışıyor. Ev işçilerinin çok büyük bölümünü kadın işçiler oluşturuyor. Bu işçilerin büyük bir bölümü sigortasız, kayıt dışı çalıştırılıyor. Fatma Aldal isimli ev işçisi çalıştığı evde pencereden düşerek öldüğünde, mahkeme, “ev değil iş kazası” biçiminde karar vermişti. İstanbul Valiliği, Bakırköy 3. İş Mahkemesi ve Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, kayıt dışı, sigortasız, sendikasız işçi çalıştıran patronlar hakkında dava açacağına hakları için mücadele eden, sendikalaşan ev işçilerinin kurduğu sendikayı kapatmaya çalışıyor. Oysa altında Türkiye’nin de imzası bulunan ILO sözleşmesine göre ev işçileri de, işsiz işçiler de, emekliler de, öğrenciler de sendika kurabilir.