
Ankara Hacettepe Hastanesi’ne bağlı taşeron şirkette, zor şartlar altında çalışan işçiler uzun bir süredir birçok sorunla karşı karşıyalar. Hastanede posta görevinde çalışan taşeron işçilere, görev tanımlarında olmadığı halde, uzun bir süredir hasta alt bakımları yaptırılıyordu. Bu durumdan şikâyetçi olan işçiler, son zamanlarda hasta alt bakımını yapmamaya başladılar. Bütün hastaneye yayılma eğilimi gösteren bu durum taşeron firmayı rahatsız etmeye başladı. Posta işçileri dışında yine taşeronda garson olarak çalışan işçiler de boş ağırlığı 25 kilo, dolu ağırlığı 80 kilo olan ve içinde sıcak yemek bulunan termobox adlı büyük kapları indirip kaldırmak zorunda kalıyorlardı. Bu nedenle birçok iş kazası gerçekleşiyordu. Hastane işçileri bu durumu protesto etmek için bir basın açıklaması gerçekleştirmeye karar verdiler. Arkadaşlarıyla beraber basın açıklamasına katılan Fevzi Gökdoğan adlı taşeron işçi, basın açıklamasından çok kısa bir süre sonra, 18 Mayısta işten çıkarıldı.
Sendikal mücadele veren ve Fevzi Gökdoğan’ın işten çıkarılmasından rahatsızlık duyan taşeron işçiler, 18 Mayıstan itibaren Gökdoğan’ın işe iadesi ve taşeron işçilerin sıkıntılarının giderilmesi için iş bırakma eylemi hazırlığına başladılar. Tek tek işçi arkadaşlarıyla konuşarak ortak sorunlarının çözümü ve haksız yere işten atılan arkadaşlarının işe iadesi için eyleme çağırdılar. İşçiler 20 Mayısta, sabah saat 07.00’dan itibaren Hacettepe Hastanesi Çocuk Acil bölümü önünde bir araya gelerek iş bıraktılar. “İşçi Kıyımına Son, İşimizi Geri İstiyoruz” pankartı arkasında toplanan işçiler, sloganlarla haksızlığa karşı tepkilerini haykırdılar. “İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız”, “Susma Haykır Taşerona Başkaldır”, “Zafer Direnen Emekçilerin Olacak” diyen işçiler, pek çok sıkıntılarını dile getirdiler.
Derneğimiz üyesi işçiler de destek için Hacettepe işçilerinin arasında yerlerini aldılar. İşçi Dayanışması’na konuşan taşeron işçiler, sıkıntılarını dile getirdiler. Çocuk Acil’de çalışan bir grup posta işçisi tepkilerini şu sözlerle ifade ettiler: “Görev dışında çalıştırılıyoruz. Her şey yasak, insan yerine konmuyoruz ve üzerimizde çok fazla baskılar var. Bunun sonucunda ruh sağlımız bozuldu. Aynı zamanda giyinme ve dinlenme yerlerimiz de yok.” Onkoloji Bölümünde çalışan başka bir kadın işçi, arkadaşlarının taşeron firma tarafından tehdit edildiğini, bu yüzden eyleme gelmekten çekinen arkadaşlarının olduğunu söyledi. 11 yıldır garson olarak çalışan bir taşeron işçi, taşeronluk ve termoboxlarla ilgili sıkıntıları dile getirirken, “Fevzi bizim için uğraştı, biz de onun için direniyoruz” dedi. İşten atılan ve 9 yıldır taşeronda posta olarak çalışan Fevzi Gökdoğan, İşçi Dayanışması’na bir açıklama yaparak yıllardır görevleri olmadığı halde hasta bakımı yaptıklarını, buna karşı durduklarında ise kurban seçilerek işten atıldığını ifade etti. 15 garson arkadaşının sakatlandığını ancak termobox taşımaya devam ettirildiklerini, hatta ayağı yanan bir garson işçiyi bile hastanede tedavi etmediklerini dile getirdi. Rapor tutmamak için iş kazası geçiren işçileri dahi tedavi etmeyip başka bir hastaneye gönderen Hacettepe Hastanesi yönetimi, taşeron işçilerin haklarını hiçe sayıyor. “Ben pes edersem arkadaşlara dayanak kalmaz” diyen Fevzi Akdoğan, bu eylemin başarısızlığı halinde işçi kıyımına devam edileceğinin altını çizdi. Akdoğan, sözlerini iş akdinin feshinin iptali gerçekleşinceye kadar direnişe ve mücadeleye devam edeceklerini dile getirerek bitirdi.Saat 11.00’da 3 taşeron işçi temsilcisi, Dev-Sağlık İş, SES ve TTB’den de birer temsilci hastane yönetimiyle bir görüşme gerçekleştirdiler. Görüşme devam ederken Fevzi Gökdoğan görüşmeye çağrıldı. Yapılan görüşmeler sonucunda Fevzi Gökdoğan’ın işe iadesi sözü verilirken, hasta alt bakımlarının taşeron işçilerin görevi olmadığı, bu hizmetin hemşireler tarafından verilmesi gerektiği hastane yönetimi tarafından kabul edildi. Garsonların taşıdığı termoboxların 25 kilo olarak değiştirileceği sözü verildi.
Toplantının ardından görüşme heyetinden çalışma arkadaşlarının işine döneceğini öğrenen işçiler, bu durumu alkışlarla karşıladılar ve eylemlerini bitirerek işlerine geri döndüler.